Élesítették a Keler új rendszerét

új forint bankjegyek
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő Keler Központi Értéktár Zrt. az előző hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét - tájékoztatta a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését biztosító csoport az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer elindítása egy több éve tartó, átfogó program első szakaszának lezárása.

Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler vezérigazgatója elmondta:

a program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel hozzanak létre egy korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is, egyúttal biztosítja a Keler egységes, európai sztenderdek szerinti működését.

Az új rendszerrel megvalósult azoknak a szolgáltatásoknak a jelentős része, amelyeket a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé - húzták alá a közleményben.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Jövő év február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói - tájékoztattak. Akkortól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a Keler résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után, és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek - fűzték hozzá.

A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek,

legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (úgynevezett OTC) ügyletekről, vagy új kibocsátásokról.