A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberényt elkerülő út harmadik, záró ütemének kivitelezése 2020 áprilisa óta zajlik. A NIF beruházásában a munkák kétharmada már elkészült a 4,5 kilométeres útvonalon, 2022 nyár végén várható az átadó. Az utóbbi időszak leglátványosabb munkálatait egy, a Zagyva felett átívelő híd létrehozása jelenti.  

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a munkálatok jelenlegi állását tekintve arról tájékoztatta a Magyar Építőket, hogy az új 2x1 sávos út a 32-es főutat a 31-es főúttal köti össze 4,5 kilométer hosszan. A szakasz a 32-es főúthoz kapcsolódó pályarésznél nyomvonalkorrekcióval indul, a másik végpontjánál, a 31-es főútnál pedig egy meglevő körforgalomhoz kapcsolódik. 

Az új nyomvonal és a 3203-as, Gyöngyöst Jászberénnyel összekapcsoló út keresztezésében egy 25 méter sugarú, négyágú körforgalmú csomópont épül, amelynek gyöngyösi ágát 150 méteren, jászberényi ágát pedig 500 méteren fel is újítják. A környező ingatlanok megközelítését pedig egy összesen 2,5 kilométer hosszú szervizúthálózattal oldják meg.

Az új nyomvonal a Gyilkos ér I. belvízcsatorna és a Kis-Gyilkos csatorna közös medre felett egy 12 méter hosszú kéttámaszú, előregyártott vasbetontartós gerendahíddal halad át. A Gyilkos ér felett szintén műtárgyon keresztül halad át az útvonal.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat a Zagyva felett átívelő új híd kivitelezéséről:

A Zagyva-híd gerendáit egy 450 tonna teherbírású daruval emelték a helyükreForrás: Magyar Építők

A Zagyva folyó keresztezésében pedig háromnyílású, 66,2 méter hosszú előregyártott, vasbeton tartós gerendahíd épül.  A munkálatokhoz 48 darab, egyenként 21,8 méter hosszú, 16,42 tonna súlyú előregyártott hídgerendát szállítottak a Ferrobeton Zrt. szolnoki üzeméből a helyszínre.

A gerendákat egy 450 tonna teherbírású daruval emelték a helyükre. A gerendák rögzítését követően további betonacél szerelési munkák és geodéziai bemérésekre került sor. A folyamat következő lépéseiként a hídgerendák felett a pályalemez és a pályaszerkezet munkáival haladnak majd a gépek.

A teljes projekt megvalósítása az eredeti ütemterv szerint halad, a munkálatok mintegy 70 százalékát végezték el eddig - emeli ki végezetül tájékoztatójában a NIF.