Olyan fejlődési lehetőség előtt áll a magyar vidék, amilyen 100 évenként csak egyszer adódik

Győrffy Balázs
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) eredményes évet zárt 2021-ben. Mint az élet minden területére, így a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mindennapjaira is jelentős kihatással volt a koronavírus-járvány. A kamaránál igyekeztek megtenni mindent azért, hogy tagságukat minél kisebb hátrányok érjék ebben az időszakban. A tavaszi korlátozások idején például eredményesen lobbiztak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek nyitvatartásáért. Ahogy azért is, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari beszállítók, élelmiszer-nagykereskedők, illetve az erdőgazdálkodók is felvehessék a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A tavalyi eredmények tükrében az ágazatot érintő legfontosabb kérdésekről beszélgettünk Győrffy Balázzsal, a NAK elnökével.
Vágólapra másolva!

Origo: Egy ilyen, számos nehézséggel terhelt időszakban, mint a mostani, különösen felértékelődik az agrárgazdaság finanszírozásának, támogatásának szerepe. Milyen eredményeket sikerült elérniük ezen a téren az elmúlt időszakban?

Győrffy Balázs: A vidékfejlesztési támogatásoknál a nemzeti társfinanszírozás aránya korábban még a 20 százalékot sem érte el. Úgy gondoltuk, ha – az erre irányuló szándékoknak megfelelően - érdemben szeretnénk fejleszteni ezt a területet, akkor ennek mértékét növelni kell. Ezért 2018-ban kiadott többéves fejlesztési javaslatcsomagjában kamaránk kezdeményezte a Vidékfejlesztési Program (VP) nemzeti társfinanszírozásának emelését. Örvendetes, hogy a Kormány meghallgatta a kérésünket, és 80 százalékosra növelte ezt az arányt, aminek nyomán 4265 milliárd forintot, és ezzel soha nem látott mennyiségű forrást biztosít az agráriumnak.

Ezen belül például a tavaly három évre meghirdetett agrár-környezetgazdálkodási program keretösszege 360 milliárd forintra emelkedett, ami meghaladja az előző két – akkor még - ötéves támogatási időszak összegét.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: A magyar kormány 4265 milliárd forintot, és ezzel soha nem látott mennyiségű forrást biztosít az agráriumnak Forrás: NAK

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) másik pillérének fontos részét képezik a közvetlen támogatások. Milyen változásokra kell felkészülniük ezen a téren a hazai gazdálkodóknak, és hogyan segítik őket az igényelhető források minél hatékonyabb felhasználásában?

A közvetlen támogatások felhasználásának tervezését a tavaly decemberre elkészült KAP Stratégiai Terv foglalja magában, amelynek elkészítésében a kamara is aktívan részt vett, ennek uniós jóváhagyása nyárra várható.

Ennek érdekében falugazdászaink idén is minden hazai termelő rendelkezésére állnak majd, és egyedileg egyeztetnek velük. Tavaly egyébként az egységes támogatási kérelmek közel hetven százalékát – 111.606 kérelmet – a kamarai falugazdászok adták be. Összességében az évben 485.000 személyes tájékoztatást adtunk, és 420.000 elektronikus ügyintézésben nyújtottunk segítséget tagjainknak.

Forrásoldalról tehát bőségesnek mutatkozik a hazai élelmiszer-gazdaság előtt álló időszak. Hogyan ítéli meg ennek alapján az ágazat lehetőségeit a közeljövőben?

Úgy gondolom, hogy az uniós tervezési időszak végéig, 2028-ig olyan nagyságrendű források állnak majd az ágazat rendelkezésére, aminek köszönhetően a szektor jelentős fejlődésen mehet keresztül. Ez hozzájárulhat ahhoz is, hogy egyre több magyar termék kerüljön a hazai kiskereskedelmi láncok polcaira.

Az uniós tervezési időszak végéig, 2028-ig olyan nagyságrendű források állnak majd az ágazat rendelkezésére, aminek köszönhetően a szektor jelentős fejlődésen mehet keresztül Forrás: NAK

A Közös Agrárpolitika korábban - eredeti rendeltetésének megfelelően - szakpolitika volt, ám az utóbbi időben egyre inkább politikai témává vált uniós szinten. Hogyan értékeli az ezen a téren Brüsszelben zajló folyamatokat?

Ahogy világszerte, úgy az Európai Unió szintjén is egyre többet hallani a zöldfordulatról, ami önmagában teljes mértékben üdvözlendő törekvés, ám a kitűzött célok elérését illetően eddig elmaradtak a szakmai egyeztetések. Az Európai Bizottság (EB) 2020 májusában például előzetes hatástanulmány nélkül terjesztette elő a Termőföldtől az Asztalig és a Biodiverzitás stratégiát. Ennek értelmében a klímasemlegességet célozva, a növényvédőszer-használatot 50, a műtrágyahasználatot 20 százalékkal csökkentenék. Az antibiotikumok terén szintén 50 százalékos csökkenést irányoznak elő, az ökológiai gazdálkodással érintett területek arányát pedig 8-ról legalább 25 százalékra emelnék. Ám közel másfél évvel azután, hogy az EB elindította ezt a stratégiáját, még mindig hiányzik az azt alátámasztó hatástanulmány.

És itt visszacsatolnék a nemzeti társfinanszírozás arányának kérdésére a Vidékfejlesztési Programon belül: ha egy adott nemzetállam nagyobb támogatást nyújt a hazai agrárgazdaságnak – ahogy ezt a magyar kormány is teszi –, akkor a káros uniós előírások hatása csökkenthető, illetve ellensúlyozható.

Az Európai Unió szintjén egyre többet hallani a zöldfordulatról, ám a kitűzött célok elérését illetően eddig elmaradtak a szakmai egyeztetések Forrás: Zsoccfoto/Zsocc

Az előzőekben említette, hogy az élelmiszer-gazdaság várható fejlődése révén - amihez az előttünk álló években jelentős források állnak majd rendelkezésre - emelkedhet a magyar termékek aránya is a hazai üzletekben. Eddig milyen eredmények születtek ezen a téren?

Tavaly szeptemberben felhívtuk a figyelmet arra, hogy egy meghatározó német kiskereskedelmi csoport németországi üzleteiben 95 százalékra növeli a hazai eredetű friss sertéshús arányát. Hasonló lépést szorgalmaztunk a Magyarországon működő áruházláncoknál is, és örömteli számunkra, hogy a példa hamar hazai követőkre talált. Az Aldi október közepén bejelentette, hogy hazai üzleteinek állandó kínálatában kizárólag magyar frisshúst árusít, később pedig az alapvető tejtermékekre és a tojásra is kiterjesztette vállalását. Majd hamarosan a Lidl is lépett: az állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100 százaléka már magyar beszállítóktól érkezik.

Nagy port vert fel a közelmúltban az agrárium számára rendkívüli fontossággal bíró műtrágya jelentős mértékű drágulása, ami az egész szektor számára nehézséget okoz. Hogyan próbálja meg a kamara kezelni a kialakult helyzetet?

Mindenekelőtt tudni kell, hogy az inputanyagok áremelkedése minden gazdasági ágazatban érezteti a hatását. Alig egy év alatt több mint a tízszeresére drágult a földgáz, és ennek nyomán az egekbe szöktek a műtrágyaárak. Ha mindez nem volna elég, a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, korlátozta a versenyt, és az emiatt tovább emelkedő műtrágyaárak több 10 milliárd forint kárt okoztak a magyar gazdáknak. Mindez pedig az élelmiszerpiacra is begyűrűzik, károsítva ezzel minden magyar fogyasztót. A MAGOSZ-szal és a szaktárcával közösen az a határozott álláspontunk, hogy féken kell tartani az elszabadult műtrágyaárakat, minden lehetséges eszközzel garantálni kell - és garantálni is fogjuk - a gazdálkodók műtrágyaellátását – ebből nem engedünk!