Az orosz kommunizmus atyjától a brit mesterkémig vezet a vodka fordulatos története

Glasses with vodka on the old Board. Liqueur Celebration Vodka Drinking Glass Backgrounds Freshness Relaxation Wood - Material Full Alcohol Abuse Russia Liquid Space Restaurant Alcohol Drink Glasses with vodka on the old Board. On wooden background.
Glasses with vodka on the old Board. On wooden background.
Vágólapra másolva!
Alighanem kevés olyan élelmiszeripari termék létezik, amelynek olyan fordulatokban gazdag lenne a története, mint a vodkáé. Ezt a legendás múltú szeszes italt északkelet-európai apátságokban kezdték el főzni gyógyító hatású elixírként mintegy 600 évvel ezelőtt, de a világ ma már egy rendkívüli tisztaságú alkoholos italként ismeri. Rettegett Ivántól kezdve Leninig számos történelmi személyiség kapcsolatba került vele valamilyen módon, és kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben. Az 1917-es oroszországi bolsevik forradalom hatására ismerhette meg a nagyvilág, és világhódító útja során többek között ikonikus hollywoodi filmek elmaradhatatlan kellékévé vált.
Vágólapra másolva!

A középkor évszázadaiban a vodkát gyakran nevezték aqua vitae-nek, vagyis az „élet vizének" (ősi gael nyelven egyébként szóról szóra ugyanígy, az élet vizének, azaz uisge beathának nevezik a whiskyt).

"Porból lettünk, porrá leszünk – de addig is jólesik egy korty vodka" – mutatja az ital szerepét a régi orosz közmondás.

Emellett a vodka oroszul annyit tesz: „kicsi víz" vagy "vizecske".

Honnan származik valójában a vodka?

Noha rengeteg jel arra utal, hogy orosz eredetű italról van szó, Papp-Váry Árpád átfogó tanulmányából az is kiderül, mindmáig vita tárgya, hogy ők vagy a lengyelek készítették az első vodkát. Sőt, néha még a skandináv államok is a magukénak tudják ezt a szeszes italt. A legenda szerint az 1500-as évek közepén először orosz szerzetesek készítették az italt eldugott kolostoraikban, erős gyógyhatású elixírként.

Az oroszok és a lengyelek egyaránt a magukénak vallják a vodkát Forrás: Getty Images/iStockphoto/SarapulSar38/Sarapulsar38

A lengyelek ezzel szemben előástak egy 1405-ből származó dokumentumot, és erre hivatkozva azt
állítják, hogy az oroszok csak átvették tőlük a „receptet". Bárhogy történt is, az északkelet-európai területekről később egyre messzebbre és szélesebb rétegekhez jutott el az ital.

Olyannyira, hogy a globális adatokat tekintve napjainkban az égetett szeszes italok piacán a vodka vezető pozíciót tölt be, 25 százalékos részesedéssel.

De még egy kicsit visszakanyarodva a múltba: az 1470-es években III. Iván orosz cár, felfedezve a benne rejlő lehetőségeket, létrehozta az első állami vodkamonopóliumot, és a szeszes ital az államkassza létfontosságú jövedelemtermelőjévé vált. Unokája, Rettegett Iván kizárólagos hozzáférést biztosított testőrségének, az opricsnyikoknak a moszkvai kocsmákhoz, ahol bőségesen szolgáltak fel vodkát. Két évszázaddal később Nagy Katalin a vodkadesztilláció ellenőrzését szilárdan az arisztokraták kezében tartotta; az orosz nemesek több mint 100 éven át élvezték ezt a kiváltságot.

Az orosz forradalom hátán érkezett meg a nyugati világba

A 19. század derekán Oroszországban akkora trend volt vodkát inni, hogy egyre többen és többen koccintottak vele nyakra-főre, és a mértéktelen italozás következtében rengetegen adósodtak el miatta.

Az orosz kocsmárosok ezekben az időkben csaknem bármire adtak záloghitelt, és az 1880-as adatok szerint több mint 2 millió orosz földműves gyakorlatilag mindenét elvodkázta.

A Lenin vezetésével kirobbant oroszországi forradalom elől sokan külföldre menekültek. Nekik köszönhető a vodka elterjesztése az északkelet-európai régión kívül Forrás: Wikimedia Commons

Szinte hihetetlennek hangzik, de tény, a XX. század elejéig a világ jelentős részén teljesen ismeretlen volt a vodka, amely először az orosz forradalom "mellékhatásaként" kezdte meghódítani a nyugati civilizációt.

1917 után ugyanis a bolsevik terror elől menekülve szép számú emigráns szóródott szét nyugaton, és ők az új környezetben sem akarták nélkülözni kedvelt „vizecskéjüket".

Miközben a Lenin vezette forradalmat követően a Szovjetunióban egészen 1928-ig általános szesztilalom volt érvényben, az egzotikus orosz ital az emigránsokat befogadó országokban hamar népszerűvé vált. A vodka sikertörténete innentől megállíthatatlan volt: a 19-20. század fordulóján elterjedt az egész világon, bár ekkoriban még kevés országban nevezték vodkának.

New Yorkban sörrel ünneplik az alkoholtilalom végét 1933-ban. Ebben az időszakban alapozta meg népszerűségét a vodka az Egyesült Államokban Forrás: Getty Images/IMAGNO/Austrian Archives (S)/ Anonym

A szesztilalom idején terjedt el Amerikában

Hamarosan Amerikát is meghódította, méghozzá ironikus módon éppen a szesztilalomnak köszönhetően. Az 1920-as években, Európában munkát kereső csaposok találkoztak a vodkával, és az 1930-as években hazatérve elterjesztették a hírét az Egyesült Államokban.

A hollywoodi sztárok számára, akik nem akarták, hogy ivás közben lássák őket, a vodka finom íze és szagtalansága előny volt, ami hozzájárult a szeszes ital népszerűségének növekedéséhez. 1947-ben Joan Crawford hollywoodi sztár állítólag olyan partit rendezett, ahol csak vodkás pezsgőt szolgáltak fel, ezzel úgymond végleg beállítva a szeszes ital trendi státuszát.

1954-re a vodka eladásai világszerte elérték az 1,1 millió üveget – a négy évvel korábbi negyvenezerről -, ami a kereslet hihetetlen növekedését jelezte.

A vodkakoktélok népszerűsége is robbanásszerűen megnőtt: az 1930-as évekbeli Bloody Marytől kezdve a 70-es évekbeli Flame of Love-on át a 80-as éveket idéző Espresso Martini koktélig, minden egyes kevert alkoholos ital új közönséghez juttatta el a vodkát, és növelte a vonzerejét.

A James Bond-filmek óriási lökést adtak a vodka népszerűségének Forrás: MGM

James Bond is a vodkára esküdött

Emlékezetes, hogy Ian Fleming 1953-as Casino Royale című regényében James Bond szigorú utasításokat ad a kaszinó csaposának, hogy milyen koktélt készítsen neki vodkával és Martinivel.

Amikor pedig az 1964-es Goldfinger című filmben Bond a gyakran idézett „rázva, nem keverve" mondatot mondta, megerősítette, hogy a vodka Martini koktél időtlen klasszikus, igazi vonzerőt sugalló ital.

A vodka népszerűségéhez hozzájárult, hogy más italokhoz képest nem okoz fejfájást, bármilyen ételhez fogyasztható, és minden eseményen bevethető. Elterjedésében emellett az is szerepet játszhatott, hogy könnyű és olcsó előállítani.

Története során a vodkát mindenféle jelentéssel ruházták fel, a hatalomtól kezdve egészen a kifinomultságig. Több mint egyszerű szeszes ital, hiszen beleivódott a népi gyógymódokba, a kultúrába, az ünnepi hagyományokba és a rituálékba egyaránt.

Forrás: Magyarmezőgazdaság.hu, iDrinks.hu és Heinemann.hu