Az év végi forgalom után idén korán ébredt az ingatlanpiac

lakás, ház, kulcs, új lakás, új ház, otthon, ingatlan, illusztráció
Happy young couple lying on the floor of new house and looking at one another
Vágólapra másolva!
Bár a december hagyományosan kevésbé aktív időszak a lakóingatlanok piacán, a tavalyi évtől hajrával búcsúztak az új és használt ingatlanok is és a pihenő nem tartott sokáig. Az OTP Ingatlanpont hálózatának tapasztalatai alapján, bár területenként eltérő mértékben, de országos szinten már januárban újra éledt és most is mindenhol aktív a piac, írja közleményében az OTP Ingatlanpont. 
Vágólapra másolva!

2021-ben számos kedvező körülmény formálta a lakóingatlanok piacát. Az év elejétől elérhető, otthonteremtést célzó állami támogatásoknak, a koronavírus vártnál enyhébb hatásának és a kifejezetten jól teljesítő hitelpiacnak köszönhetően az előzetes várakozásokat túlszárnyalva

nemcsak a forgalom, de az árak is tovább növekedtek tavaly a magyar lakáspiacon.

Az utolsó negyedévben a Zöld Otthon Program indulása adott további lökést az újépítésű ingatlanoknak és bár a piac egészére hivatalos statisztikák még nem érhetőek el, az OTP Ingatlanpont adatai alapján 2021 egyértelműen sikeres évnek nevezhető és a lakáspiac lendülete 2022 első heteiben sem tört meg.

– mondta Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője.

A Balaton északi oldalán egész évben töretlen volt a piac lendülete, és az árak folyamatos emelkedése ellenére idén januárban is kimagasló érdeklődés jellemezte a magyar tenger partját. A régió egészét tekintve az újlakások népszerűsége mellett megélénkült az építési telkek iránti kereslet is, ami a telekárak növekedésében is egyértelműen tetten érhető. A régióvezető szerint ingatlantípustól és településtől függetlenül keresleti piac jellemzi Északnyugat-Magyarországot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

„2021 lendületesen indult a Dél-Alföldön, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Ez a lendület megmaradt a nyár végéig, onnantól tapasztalhattunk némi lassulást. A teljes év tekintetében 2021-et régiónk kiemelkedő eredménnyel zárta és most ismét azt tapasztaljuk, hogy megnövekedett az otthonkeresők száma"– foglalta össze tapasztalatait Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A kistelepülések, valamint a falusi CSOK-kal érintett területek az év egészében igen népszerűek voltak,

a régió városaiban főleg a lakások iránt volt élénk az érdeklődés, amik igen rövid idő alatt gazdát is cseréltek. A tavalyi év utolsó három hónapjában az eladói és vevői oldalt is átmeneti megtorpanás jellemezte, ami összefüggésben állt az árak folyamatos emelkedésével, a kamatkörnyezet változásával, valamint a csökkenő ingatlankínálattal. Idén januárban ismét kiugróan magas volt az új lakáskeresők száma, amit az év végi megtorpanás következtében elmaradt forgalom, illetve az idei évben előrehozott vásárlási szándék is magyarázhat.

A falusi CSOK idén nyár közepén történő kivezetése az érintett településeken határozottan élénkülő keresletet és ezzel az árak további növekedését generálja,

ezért a finanszírozással kapcsolatban egyre több vevő veszi igénybe az OTP Ingatlanpont szakértőinek támogatását.

„A tavalyi év egészében, így az év végén is aktív volt Északkelet- Magyarország lakáspiaca, az idei január pedig minden várakozásunkat felülmúlta. A Zöld Otthon Program indulásával megélénkült az újépítésű lakások iránti kereslet, azonban a kínálat sok esetben nem tud lépést tartani a kereslettel" – mondta el Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője.

Bár év közben hullámzott a régió piacának teljesítménye, 2021-ben éves szinten jó évet zárt Északkelet-Magyarország. 2022 első hónapjának tapasztalatai alapján a régióban minden lakóingatlan típus iránt élénk a kereslet, amit a kínálat nehezen tud követni, ennek következtében az ingatlanárak is tovább emelkedtek. Az újépítésű lakások iránti megemelkedett érdeklődés mellett továbbra is népszerűek a vízparti, fürdő- és turisztikai lokációkban található lakóingatlanok.

„A Dél-Dunántúlon erős indulást követően kis visszaesést tapasztaltunk tavaly év közben, majd az év végét erős hajrával zárta a lakáspiac. A régiónak meghatározó lendületet adott az újépítésű projektek indulása, a piacon idén januárban sem csökkent az érdeklődés, legyen szó akár használt, akár újépítésű ingatlanokról" – mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

2021-ben a régióban a legnagyobb érdeklődés a falusi CSOK-kal megvásárolható, jellemzően kisebb értékű ingatlanok iránt mutatkozott,

ezeket elsősorban lakhatás célja keresték az érdeklődők. A második félévben azonban a panellakások forgalma is megélénkült és ebben az ingatlankategóriában már a befektetési célú vásárlók is megjelentek. A tavalyi év végén megnőtt és most is igen élénk az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, a Balaton déli partján jellemzően a még tervasztalról megvásárolható újlakások a legnépszerűek a befektetők körében. Az újépítésű ingatlanok fellendülése a használt lakások piacán is érezteti hatását, ami a tranzakciók számának és az árak növekedésében is tetten érhető.

Az otthonkeresők még szeretnék kihasználni a most elérhető állami támogatásokat, részben ennek is köszönhető a piac korai ébredése.

„A budapesti régió minden korábbi rekordja megdőlt 2021-ben, elmondhatjuk, hogy az eddigi legjobb évünket zártuk és azóta sincs megállás. Bár a belváros ébredése még mindig várat magára, az idei év első hat hetében ismét új rekordok születtek" – számolt be a fővárosi ingatlanpiac aktualitásairól Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

A tavalyi év legaktívabb területei a XI., XIII., XIV. és VIII. kerületek, illetve Budapest déli agglomerációja voltak, Érdtől és Szigetszentmiklóstól kezdve Dunaharasztin, valamint Ráckevén át egészen Dömsödig bezárólag. 2021-ben az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a fővárosban megnövekedett a kereslet a nagyértékű nem lakóingatlanok (ipari területek, kereskedelmi és vendéglátó egységek, telkek) iránt és a bérleti piac is jelentősen erősödött.

A piac slágere továbbra is a panellakás, de a Zöld Otthon Programnak köszönhetően ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az újépítésű lakások iránt is.

A zöldhitel igénybevételére alkalmas újlakások iránt lokációtól függetlenül most is élénk a kereslet és a vásárolni szándékozók még minden támogatási lehetőséget maximálisan ki kívánnak használni.