Egy luxushajó miatt kellett lemondani a legutóbbi SpaceX-kilövést

rakéta
A társaság Crew Dragon űrhajóját szállító SpaceX Falcon 9 rakáta kilövése a a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából a Nemzetközi Űrállomásra a NASA SpaceX-2 missziója céljából. A fedélzeten Shane Kimbrough és Megan McArthur, a NASA asztronautái, Thomas Pesquet, az ESA (Európai Űrügynökség) asztronautája, valamint a JAXA (Japán Űrügynökség) aszrronautája Akihiko Hoshide.
Vágólapra másolva!
A SpaceX lefújta a hétvégére tervezett űrmisszió indítását, mert - mint most kiderült - egy tengerjáró hajót a kilövés biztonsági zónájába navigáltak, ahol viszont veszélybe kerülhetett volna, így a rajta utazók is. Az ügyet vizsgálják a hatóságok. A részleteket az Insider jelentette.
Vágólapra másolva!

Az amerikai parti őrség vizsgálatot indított a Royal Caribbean hajótársaság ellen, mert az egyik tengerjáró hajója veszélyesen közel merészkedett a SpaceX rakéta kilövési zónájához, és emiatt a küldetést el kellett halasztani.

Mindössze 30 másodperccel a SpaceX Falcon 9 rakétájának vasárnap esti tervezett felszállása előtt fújták le a küldetést,

miután észlelték, hogy egy tengerjáró hajó veszélyesen megközelítette a kilövőhely tiltott zónáját.

A SpaceX egyik rakétakilövése Forrás:https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-spacex-crew-2-astronauts-headed-to-international-space-station

- olvasható David Micallef, az amerikai parti őrség szóvivőjének közleményében.

A Royal Caribbean Harmony of the Seas tengerjáró hajója 362 méter hosszú, 65 méter széles, és a 18 fedélzetén több mint 6.600 vendéget tud fogadni a társaság honlapja szerint.

A vasárnapi kísérlet volt a negyedik egymást követő nap, amikor a SpaceX megpróbálta elindítani a COSMO-SkyMed második generációs FM2 küldetést,

amelynek keretében az olasz űrügynökség megfigyelő műholdját küldenék az űrbe.

Az indítással Elon Musk cége a CNBC szerint jó úton halad afelé, hogy elérje a bejelentett célját, miszerint 2022-ben 52 küldetést indít, vagyis havonta átlagosan négy rakétát.