Kiderült, miért csomagolják barna zacskókba a kenyeret és a péksüteményeket

papírzacskó, kenyér, péksütemény, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az üzletekben kapható kenyér kétféle csomagolásban kerül forgalomba: műanyag zacskókban (általában színes címkékkel) és nyitott papírzacskókban.
Vágólapra másolva!

A kenyerek műanyagban való tárolásának az az oka, hogy

a műanyag jól zárja a levegőt és megakadályozza, hogy a kenyér a boltból való kilépést követő napokban megromoljon vagy megpenészesedjen.

A friss cibatták és bagettek esetében használt papírzacskók előnyei kevésbé nyilvánvalóak, de a Southern Living szerint az élelmiszerboltok pékségei jó okkal részesítik előnyben ezeket - írja a Mentalfloss.com nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

Az előrecsomagolt kenyerekkel ellentétben, amelyeket cukorral és tartósítószerekkel sütnek, a friss kenyérnek nem szabad napokig a konyhapulton állnia.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az élelmiszerboltban (vagy a helyi pékségben) sütött kenyerek többsége, miután kikerült a sütőből csak egy-két napig fogyasztható. Ezt szem előtt tartva az üzletek olyan csomagolást választanak, amely rövidtávon a legjobban megőrzi az étel ízét és a textúráját.

A friss kenyerek esetében a papírzacskókat kifejezetten előnyben részesítik, mivel több levegőt engednek be, mint a műanyag zacskók.

A porózus anyag szárazon és ropogósan tartja a kenyérhéjat, amit a vásárlók a frissen sült kenyértől elvárnak. Ugyan a műanyag megakadályozza a levegő bejutását, de azt is, hogy a nedvesség kiszivárogjon. Így míg egy lezárt műanyag zacskó meghosszabbítaná a kenyér élettartamát, a ropogós külső hamar megpuhulna a nedves környezetben.