Egyre több veszélyes hamisítványt adnak el az interneten

German customs presents seized fake perfumes Horizontal CUSTOMS
Illusztráció / ellenőrzés során lefoglalt hamis parfümök
Vágólapra másolva!
Egyre több veszélyes hamisítványt értékesítenek online, az Európai Unióba érkező, lefoglalt hamis termékek háromötöde online értékesítésből származik - derül ki a legfrissebb tanulmányból. A leggyakrabban hamisított, veszélyesnek is minősülő árucikkek között a leggyakoribbak a parfümök, a kozmetikumok, a ruházati cikkek, a játékok, a gépjármű-alkatrészek és a gyógyszerek.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb, márciusi, globális piacot 2017-2019 között vizsgáló jelentése szerint

a hamisítványok nemcsak gazdasági károkat okoznak, munkahelyek elvesztéséhez vezetnek, hanem komoly kockázatot is jelentenek a fogyasztók számára.

Ide sorolhatók

  • az egészségügyi kockázatok (például a hamisított gyógyszerek és élelmiszerek),
  • a biztonsági kockázatok (például a hamisított gépjármű-alkatrészek és akkumulátorok),
  • illetve a környezeti kockázatok (például hamisított vegyszerek és növényvédő szerek).

A tanulmány szerint az unióba behozni kívánt veszélyes termékek esetében az összes lefoglalás 60 százalékát az online értékesített áruk tették ki.

Illusztráció / ellenőrzés során lefoglalt hamis parfümök Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Axel Heimken

A legtöbb veszélyes hamisítvány Kínából (az összes vámhatósági lefoglalások 55 százaléka), illetve Hongkongból (19 százalék) származott,

ezek együttesen a lefoglalások csaknem háromnegyedét tették ki. Törökországból a veszélyes árucikkek 9 százaléka érkezett.

Ezek közül a leggyakrabban lefoglalt termékek

  • a kozmetikumok (46 százalék),
  • a ruházati cikkek (18 százalék),
  • a játékszerek és társasjátékok (17 százalék),
  • valamint a gépjármű-alkatrészek (8 százalék) voltak.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese a tanulmány kapcsán kiemelte, csakis uniós szintű összefogással lehet a hamisított termékek Európába áramlását megfékezni.

-mondta.

Az unión belül 2017-19-ben a veszélyes hamisítványok elsődleges célországa Németország volt, őket Belgium, Dánia, Olaszország, Spanyolország és Ausztria követi.

Ami a terjesztést illeti, a hamisítók –

a koronavírus terjedése által is megnövekedett online vásárlás miatt – leginkább a postai csomagok útján történő szállítást részesítették előnyben,

amelyek megnehezítik a vámhatóságok átvilágítási és felderítési munkáját.