Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hivatalosan is kezdetét vette a 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

2022. évi Fenntarthatósági Témahét, Piarista Gimnázium
Vágólapra másolva!
A Témahét nyitórendezvénye idén a Városligeti Műjégpálya Dísztermében került megrendezésre, amin a támogató szervezetek szakemberei, vezetői és pedagógusok szólaltak fel és vettek részt. Minden évben a nyitórendezvényen vehetik át a Témahét sikeréhez legtöbbet hozzájáruló személyek, szervezetek és iskolák a Zöld Tündér díjakat.
Vágólapra másolva!

A járványügyi korlátozások enyhítését követően, idén újra személyesen találkozhattak a már hagyománnyá vált, Föld napja körül megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Témahét elkötelezett támogatói. Számos állami és magánintézmény képviseltette magát vezetőikkel, akik közül beszédet mondott Dr. Maruzsa Zoltán, (EMMI), Sitányi László (Kék Bolygó Alapítvány), Steiner Attila (ITM), Dr. Bartus Gábor (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács), Dr. Homolya Róbert (MÁV Magyar Államvasutak Zrt.) és Matolcsy Miklós (PontVelem Nonprofit Kft.) is.

A Fenntarthatósági Témahét minden évben a Föld Napja körül kerül megrendezésre és egy hétig tart. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ráébressze őket az egyéni felelősségükre és a cselekvési lehetőségükre.

A 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvénye. A képen beszédet mond Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Fenntarthatósági Témahét szervezője. Fotó: Nagy Bogi - Origo

A 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét 2022.04.25-04.29. között, mintegy 1800 iskola 400 ezer diákjának bevonásával kerül megrendezésre.

A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A programot Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára nyitotta meg. Hangsúlyozta a fenntarthatóságra nevelés fontosságát, ami már az új NAT része. A Témahét a fenntarthatóságra nevelésnek fontos pillére. A Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv pedig már elérhető a középiskolások számára, ami hamarosan az érettségin is választható tantárgy lesz.

Sitányi László, a Kék Bolygó Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője bemutatta az Alapítvány öt fő tevékenységét, amelyből az egyik kiemelt terület a fenntarthatósági szemléletformálás kérdésköre. Hangsúlyozta, az Alapítvány szívesen dolgozik olyan szakmai műhelyekkel, szervezetekkel, mint például a PontVelem Nonprofit Kft, ahol a koncepciótól a megvalósításig rendelkeznek megfelelő szakértelemmel és kapacitással, jó példa erre a Fenntarthatósági Témahét szervezése.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint Magyarországon nagyon sok fejlődési lehetőség van a fenntarthatóság terén. Az első lépéseket megtettük, európai viszonylatban is jól állunk, de még nagyon sok feladat van, amit a fenntarthatóság terén a minisztérium szeretne megvalósítani. A minisztérium idén május első hetére meghirdette a TeSzedd! országos szemétszedési akciót, aminek iskolai szervezésében a Fenntarthatósági Témahét hagyományosan részt vesz. Az államtitkár bíztatta az iskolákat és a szervezeteket, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: Nagy Bogi - Origo

Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára kiemelte, hogy a fenntarthatóság egy szerteágazó, komplex kérdés. A Fenntarthatósági Témahét a téma megértésében segít azzal, hogy évről évre fókuszpontba helyez három kiemelt témakört és ezzel ezek feldolgozásával segíti a pedagógusokat. A kiemelt témák mentén szakmai és civil szervezeteket is megszólít, akik a saját szakterületük bemutatásával kapcsolódni tudnak a Témahéthez.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az egyik lenagyobb energiafelhasználó szervezetként elkötelezett a fenntarthatóság és környezetvédelem terén. A kormányzattal együttműködve számos környezetvédelmi beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, de még nagyon sok van hátra. A Fenntarthatósági Témahét szerepe jelentős, hiszen a leghatékonyabb módja a diákok szemléletformálásának, sőt, a diákokon keresztül a családokat is el tudják érni.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója Fotó: Nagy Bogi - Origo

Az előadók körét Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Fenntarthatósági Témahét szervezője zárta. Beszélt a Témahét kiemelt témáiáról: a vízről, az egészségvédelemről, a felelős fogyasztásról és a hulladékról. Kiemelte, hogy témákra és korosztályra lebontva számos tanóravázlattal és mintaprojekttel készültek a pedagógusoknak. A Fenntarthatósági Témahét honlapján ezekhez bárki szabadon hozzáférhet.

A PontVelem Nonprofit Kft. a Fenntarthatósági Témahét keretein belül számos versenyt, programot és határon átívelő eseményt hirdetett meg, amiről szintén a honlapon érdemes tájékozódni.

Az előadók mellett az újdonsült Zöld Tündér díjas iskola, a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium három diákja is lehetőséget kapott a tavalyi programjuk bemutatására.

A Zöld Tündér díjas iskola, a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanára és diákjai Fotó: Nagy Bogi - Origo

A nyitórendezvényen, a korábbi évek hagyományait folytatva, a program szervezői díjazták azokat a személyeket, iskolákat és szervezeteket, akik az elmúlt évben kiemelt elkötelezettséggel és aktivitással sokat tettek a Fenntarthatósági Témahét sikeréért. A díjakat a rendezvény előadói adták át.

Az idei Zöld Tündér díjasok:

  • A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT NAGYKÖVETE: Dr. Wégner Krisztina, a MÁV-Volán csoport., Kék Bolygó Alapítvány
  • FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB SZAKMAI PARTNEREI: Rákóczi Szövetség, WWF Magyarország
  • A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB TANÁRAI: Magyarországi: Boda Réka, Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest. Határon túli: Besnyi Izabella, Goran Kovačić Általános Iskola, Szabadka, Vajdaság, Szerbia
  • A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB ISKOLÁI: Magyarországi: Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Budapest. Határon túli: Selye János Gimnázium, Komárom, Felvidék, Szlovákia
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről