Újra forgalmazzák a Fukusimából érkező mezőgazdasági terményeket

Újból forgalmazzák a fukusimai termést, anpogaki
Vágólapra másolva!
A 11 évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa súlyosan érintette Japán mezőgazdaságát. A radioaktív szennyezéstől való félelem miatt összeomlott az ország élelmiszerexportja, de az ország által bevezetett szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően mostanra szinte teljesen helyreállt a kivitel.
Vágólapra másolva!

Fukusima tartomány gazdaságában meghatározó szerepe van a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemnek - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Annak idején 55 ország és régió korlátozta az onnan és a szomszédos tartományokból származó termékek importját, de a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően közülük 41 mára teljesen feloldotta a korlátozásokat.

A Yanagawa Mezőgazdasági Központban külön létesítményben vizsgálják az anpogakit, amely a Fukusima tartomány jellegzetes gyümölcséből, a datolyaszilvából készült édes japán csemege.

A datolyaszilvából készült édes japán csemege, az anpogaki Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Naponta akár 5 ezer dobozt is megvizsgálnak belőle, és ha akár egyetlen olyan terméket is találnak, amelynek a radioaktivitása meghaladhatja az 50 becquerelt, az egész dobozt kidobják. De a teljes biztonsági ellenőrzés ennél is tovább megy, még a datolyaszilva gyökérzetét is vizsgálják, és a gyümölcsöt termő fák közül nyolcezret kivágtak radioaktív szennyezés miatt.

Az anpogaki csak egy a sok termék közül, amelyeket újra világszerte forgalmaznak. A környék terményeit ellenőrző fukusimai mezőgazdasági technológiai központ a marhahústól a gombáig mindent megvizsgál, és az összes terméknek a globális szabványoknál tízszer szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie.