Járhat még vissza pénz az szja-bevallás elkészítésekor a gyermekes családoknak

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, bevétel, kiadás, család, számol, számla, számlák
Vágólapra másolva!
Az szja-visszatérítés és a családi kedvezmény kapcsolata miatt vannak még családok, ahol több tízezer, akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az szja-bevallás során – hívja fel a figyelmet Hegyesné Halász Mónika, az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten péntekig, 2022. május 20-ig kell beadni minden, az Szja-törvény alapján bevallásra kötelezett személynek a 2021-es évet érintő szja-bevallást. Idén jobban kell figyelni, hiszen először volt arra példa, hogy jelentős adóvisszatérítést kaptak a gyermeket/gyermekeket nevelő családok, amely egyéb kedvezményeket is érinthetnek.

Az adóvisszatérítést maximális mértéke 809.000 Ft volt, amelyet február 15-ig többségében ki is utalt az adóhatóság.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Az ICT Európa Finance Zrt. szakértője szerint érdemes viszont a családi kedvezményre jogosultaknak alaposan átnézni a mostani szja-bevallásukat beadás vagy véglegesítés előtt, hogy jár-e vissza még adóforint a februári adóvisszatérítésen felül.

Akár érvényesítettek év közben családi kedvezményt az arra jogosult személyek, akár nem, érdemes az adóbevallásban megvizsgálni, hogy a legoptimálisabban van-e a jogosult feleknél érvényesítve a családi kedvezmény és módosítani azt, amennyiben annak következtében pozitívabb összképet kapunk.

- írják összeállításukban a vállalat szakemberei.

Az alábbiakban néhány konkrét példán látni azt, hogy ez mit jelent számokban kifejezve:

I. eset: 2 gyermekes család, két jogosult, alacsonyabb jövedelem, év közben nem érvényesítettek családi kedvezményt:

I. eset Forrás: ICT Európa Finance Zrt.

II. eset: 2 gyermekes család, két jogosult, magas jövedelem, év közben nem érvényesítettek családi kedvezményt:

II. eset Forrás: ICT Európa Finance Zrt.

III. eset: 3 gyermekes család, két jogosult, magas jövedelem, év közben nem érvényesítettek családi kedvezményt:

III. eset Forrás: ICT Európa Finance Zrt.

Kiket érinthet?

A szakemberek szeint mindenkit érinthet, aki nem egyedül jogosult a családi kedvezményre. A kalkuláció minden esetben adott személyekre egyedileg történik. A példákból jól látható, hogy gyermekek számától és jövedelemtől függetlenül adódhat különbség, mely bizonyos esetekben a százezres nagyságrendet is elérheti – összegzi a társaság közleményében Hegyesné Halász Mónika, az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője.