Hamarosan egy mosoly is elég lehet a boltok kasszáinál a fizetéshez

arcfelismerés
Facial recognition, illustration. A digitised face overlaid with a biometric facial recognition pattern.
Vágólapra másolva!
A Mastercard egy olyan - ellentmondásosnak tűnő - programot vezet be a napokban, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy a pénztárnál egy egyszerű mosollyal vagy kézlegyintéssel fizessenek, így próbálja meg rátenni a kezét a 18 milliárd dolláros biometrikus technológiai piac egy szeletére – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyi óriás számos pozitívummal állt elő a biometrikus pénztárgépprogramjának várható sikerének alátámasztására:

  • felgyorsítja a fizetést,
  • csökkenti a sorban állás idejét,
  • nagyobb biztonságot nyújt, mint a hagyományos hitel- vagy betéti kártya, és
  • higiénikusabb is lesz, ami a koronavírus járvány miatt nagyon fontos szemponttá vált az élet minden területén.

A kísérlet ezen a héten indul Brazíliában, São Paulo öt St Marche szupermarketjében,

ahol a vásárlók az üzletekben vagy a helyi partner, a Payface alkalmazásán keresztül regisztrálhatnak a biometrikus fizetésre.

Illusztráció Forrás: AFP/Fanatic Studio / Science Photo Library

A Mastercard a technológiát Latin-Amerika, a Közel-Kelet, Afrika és Ázsia piacain is bevezetné. Ez része a vállalat azon törekvésének, hogy belépjen az érintésmentes biometrikus technológia piacára, amely a KBV Research adatai szerint 2026-ra várhatóan 18,6 milliárd dollárt ér majd.

A pénzügyi vállalat érvelése szerint amíg egy jelszót könnyedén meg lehet változtatni, a mosolyt és az integetést már nem.

Ha a biometrikus adatokat feltörik, akkor a csalás kockázata lényegesen nagyobb lehet, mint a jelenlegi fizetési módoké.

Az pedig csak hab a tortán, hogy egy kutatás kimutatta: a globális fogyasztók 74 százaléka támogatja a biometrikus technológiát. Polgárjogi csoportok azonban komoly aggályokat fogalmaztak meg az adattárolással és a nyomon követéssel kapcsolatban.