Hatalmas aranyvásárlásba kezdhetnek a világ jegybankjai

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
A következő 12 hónapban a világ jegybankjai várhatóan jelentős aranyfelhalmozásba kezdenek – derül ki az Arany Világtanács előrejelzéséből. A központi bankok ugyanis igyekeznek növelni a tartalékaikat a bizonytalan gazdasági környezetben.
Vágólapra másolva!

A világ jegybankjai növelhetik az aranytartalékaikat a következő 12 hónapban – derül ki az Arany Világtanács (WGC) friss felméréséből.

A jegybanki aranyvásárlást elsősorban a bizonytalan világgazdasági és pénzügyi környezet indokolja, különösen a fejlődő gazdaságokban.

A felmérésben megkérdezett központi bankok mintegy 25 százaléka mondta azt, hogy növelni kívánja az aranytartalékait, ami emelkedésnek számít a 2021-ben mért 21 százalékos arányhoz képest – írja a Mining.com.

Egyre több aranyat vásárolnak a világ jegybankjai Forrás: Shutterstock

A globális geopolitikai helyzet jelenleg sokkal változékonyabb, mint korábban volt, és egyelőre senki nem tudja, meddig marad velünk ez az állapot – mondta Shaokai Fan, a WGC jegybankokért felelős globális vezetője. Hozzátette, az ilyen bizonytalan időszakokban rendre felértékelődik az arany szerepe biztonságos menedékeszközként.

Fan kiemelte, a fejlődő gazdaságokban a központi bankok optimisták az arany jövőjét illetően, azonban szkeptikusak az amerikai dollárral kapcsolatban.

A február 29. és április 29. között, 57 válaszadó bevonásával készült felmérésből az derül ki, hogy a fejlődő gazdaságok jegybankjainak tekintélyes része arra számít, hogy bővülni fog ennek a nemesfémnek az aránya a teljes tartalékállományban.