Nudista sétahajózás és meztelen szépségverseny a Balatonon a rendszerváltás idején

nudista
Siófok, 1990. június 16. Az Intermozaik Kft. szervezésében közlekedő nudista hajó áll a siófoki hajóállomáson. MTI Fotó: Talum Attila
Vágólapra másolva!
Nudista szépségverseny, erotikus sétahajózás és más szexprogramok. Így köszöntött be a '90-es évek a Balatonra!
Vágólapra másolva!

Ha létezne az időutazás, és valakit 1988-ban, majd 1990-ben is szórakozni engedtek volna a siófoki éjszakában, az valószínűleg azt gondolta volna, hogy nem két év telt el a látogatások között, hanem egy párhuzamos univerzumba csöppent a második alkalommal. A díszletek alig változtak valamit, ám ezen kívül mintha egy másik filmet fűztek volna be a gépbe.

A cigányzene helyett az erotikus partik jöttek divatba

A Tó-Retró cikke szerint alig egy-két év leforgása alatt a Balaton fővárosát elöntötte a nyugati kultúra, a szex és a testiség soha nem látott hulláma. A korábbi SZOT-üdülők és ORI-rendezvények bájos ártatlanságát nyugdíjba küldték a gogo-táncosok, a látványos diszkók és a szex leplezetlen jelenlétének divatja.

A SZOT Ezüstpart üdülő Balatonszéplakon: a Balaton-parti nyaralások egyik legkedveltebb helyszíne a rendszerváltozás előtti időszakban Forrás:Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Persze mindez nem nevezhető véletlennek, hiszen több olyan dolog is történt a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, mely magával hozta a teljes szemléletváltást. A rendszerváltással szinte egyidőben eltűnt a korábbi turistarétegek nagy része. A családot újraegyesítő kelet- és nyugatnémet kirándulók éppen úgy elmaradtak a magyar tenger mellől, mint a kommunista blokk csereüdültetettjei, és a pénzesebb magyar rétegek is gyakrabban indultak más országok felé, mint korábban.

Az akkori vendéglátósok egybehangzó véleménye szerint az 1990-es szezon valóságos katasztrófának bizonyult, és sok olyan hely, amely nem tudott időben reagálni az idő szavára, hamar eltűnt a süllyesztőben.

A part menti éjszakában ugyanis más, fiatalabb turisták tűntek fel, akiket már egyáltalán nem érintett meg a "gulashsuppe" és cigánymuzsika elegye, vagy éppen a minőségi revütánc romantikája.

Reklámtáblák Siófokon: a kilencvenes évek elejétől egyre kezdte meg igazi térhódítását az erotika a Balatonnál Forrás: Kovács István

Ők partizni akartak, és az ehhez megfelelő helyeket keresték, villódzó fényekkel, tükrökkel, sokszor tehetségtelen, de kiváló testi adottságokkal rendelkező táncoslányokkal és az aktuális toplistás slágerekkel.

A rendszerváltáskor meghirdetett tömeges amnesztia nyomán az akkoriban szabadult elítéltek jó része a Balaton környékén találta meg az újonnan feltáruló kincsesbányát. Magukkal hozták a drogokat, az erőszakot és a szexuális szolgáltatások garmadáját. A pesti éjszakával párhuzamosan megjelentek a peep-show-k, night clubok és az erotikus masszázsszalonok, illetve komoly import alakult ki a pesti örömlányok csapataiból is.

Erotikus szépségverseny és nudista hajó

De feltűnt néhány eredeti, Balaton-specifikus ötlet is. Az egyik ilyen volt az Intermozaik Kft. kezdeményezése, a Nudi Tours. Ez a cég komoly energiákat mozgósított a testiséget favorizálók igényeinek mind magasabb szintű kiszolgálására.

Az Intermozaik Kft. szervezésében közlekedő nudista hajó a siófoki hajóállomáson 1990 júniusában Forrás: MTI/Talum Attila

Az ő ötletük volt például a Miss Nudi Hungary, vagyis a Magyarország Nudista Szépe elnevezésű verseny. Bár a nemes vetélkedés nem volt teljesen a Balatonhoz kötött, hiszen a győztesek külföldi, hasonló versenyeken való részvételt nyertek, és a válogatók egy részét is az ország más területein rendezték meg, a cég fő működési területe a Balaton környéke volt. Magáról a versenyről sokat elmond, hogy három: felnőtt, lány és gyermek(!) kategóriákban rendezték meg.

Szintén az ő - fogalmazzunk így - leleményességüknek köszönhetjük a Nudi Hajó ötletét, mely ugyan hatalmas (negatív és pozitív) visszhangot váltott ki, mégis hamar zátonyra futott.

Pedig a cég vezetője nem kicsiben játszott, mivel egész szezonra kibérelt a Maharttól egy motoros hajót, és a szórólapokat is személyesen osztogatta Siófokon. A négyórás túrákon ráadásul nemcsak a napot ruha nélkül élvezni szándékozó nyaralók, hanem táncoslányok és erotikus masszőrök is helyet kaptak. Meglepő módon egyébként a vállalkozás bukását nem az erkölcsrendészet vagy a kereslet hiánya, hanem a szemérmetlenül borsos árak okozták.

Megjelentek a nyugati jellegű diszkók

Persze olyanok is akadtak, akik azonnal megértették az idők szavát, és üzletmenetüket képesek voltak az új típusú igényeknek megfelelően átalakítani. Siófok két megadiszkója, a Galéria és a Flört a rendszerváltás előtt már évekkel megnyitottak, és alkalmazkodva az új szokásokhoz, jelképévé váltak az akkori magyar partikultúrának.

A Flört diszkó addig szokatlan színvonalat hozott a Balatonra:

Ezek a diszkók ugyan adtak még műsorokat, de azok már inkább kiegészítő látványosságoknak minősültek, ahogyan a táncoslányoknál sem a művészi színvonal volt az elsődleges mérce. Ezek a helyek a house kultúra európai színvonalát hozták el a Balaton mellé akkor, amikor erre a legnagyobb szükség mutatkozott.

A fény és hangtechnika, a berendezés bármely szórakozó helyen megállta volna a helyét Európában.

A Galériában állítólag 1990-ben havi 50-60 ezer forintot fordítottak csak a zenei jogdíjak beszerzésére, ami akkoriban egy átlagember többhavi fizetését tette ki. Ezért cserébe viszont a legújabb slágerek a megjelenésük időpontja után már napokkal düböröghettek a hangfalakból.

A fiatalok pedig ugyanúgy szórakoztak, sírtak és estek szerelembe a Flört vagy éppen a Galéria falai között, mint eddig, a hátteret már a techno szolgáltatta.