Mérlegelnie kellhet annak, aki csokoládéval akar vigasztalódni

Férfivélemény: őszintén a női sztereotípiákról csoki csokoládé stresszevő
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb édességipari vállalatainak vezetői az Egyesült Államokban és Európában is a csokoládéfogyasztás visszaeséséről számoltak be, aminek magyarázata az édességek brutális drágulása - írja a Fox News. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a csokoládé kiskereskedelmi eladási volumene az elmúlt néhány hónapban 2-3 százalékkal csökkent, mivel

az árak drasztikus mértékben elszabadultak

- nyilatkozta Melissa Poole, a Hershey's csokigyár befektetői kapcsolatokért felelős alelnöke a Reutersnek. Poole az év hátralévő időszakára további vásárláscsökkenést, keresletvisszaesést jósol.

A Reutershez eljutott információk szerint a koronavírus járvány lecsengő hónapjaiban a csokoládék - más fogyasztási cikkekkel együtt - még nagyon kelendőek voltak, köszönhetően a kormányzati támogatásoknak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Napjainkban azonban a csokoládékat gyártó óriásvállalatok észrevehető változást tapasztalnak a vásárlói attitűdben, szokásokban.

Egy szembetűnő példa:

a vásárlók inkább választják a boltok pénztárainál kínált kisebb csokiszeleteket,

ahelyett, hogy nagyobb mennyiségben vásárolnának a boltok polcairól.

Egy chicagói székhelyű piackutató cég szerint a csokoládétermékek eladott mennyisége az Egyesült Államokban 1,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miközben az árak 8,2 százalékkal emelkedtek.

A Hershey's a csokidobozok méretének csökkentésével, és az árak változatlanul hagyásával igyekszik megtartani a vásárlóit - ez az úgynevezett "zsugorítás" -, így tehát végeredményben valóban kevesebb csokoládéhoz juthatnak a korábbi árért az édesszájúak.

A zsugorítás a kakaó iránti keresletre is jelentős hatással van,

még abban az esetben is, ha az eladási mennyiségek változatlanok maradnak. A csokoládégyártók eredetileg arra számítottak, hogy a kakaó iránti kereslet idén mintegy 2,5 százalékkal nőni fog, ehelyett most mindössze 1 százalékos növekedést látnak. Ez az orosz-ukrán háború elhúzódása esetén akár stagnálásra is visszaeshet a szakértők szerint.