Egymás után teszi tönkre a hajókat a szerelem istennőjéről elnevezett rozmár

Freya, rozmár, Freya a Rozmár
A young female walrus nicknamed Freya rests on a boat in Frognerkilen, Oslo Fjord, Norway, on July 19, 2022. - For a week, a young female walrus nicknamed Freya has enamoured Norwegians by basking in the sun of the Oslo fjord, making a splash in the media and bending a few boats. (Photo by Tor Erik Schrřder / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Oslo egy fjordjában telepedett le az a fiatal nőstény rozmár, becenevén Freya, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hajók fedélzetére telepedve sütkérezik a napsütésben. A szerelem, a vágy és a szépség skandináv istennőjéről elnevezett, 600 kg-os tengeri emlőst korábban látták már az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is, de ezek szerint most úgy döntött, hogy a nyarat Norvégiában tölti.
Vágólapra másolva!

Freya azzal szerzett hírnevet magának, hogy egy tengerparti faluban sétahajókra mászott fel szunyókálni, és július 17-e óta ugyanezt teszi a norvég főváros kikötőjében is. A rendszerint északibb területeken élő emlősök egyik példányának jelenléte felkeltette a helyiek kíváncsiságát, és a közösségi média is gyorsan szárnyra kapta a hírt.

Freyát filmezték már amint egy kacsát üldöz vagy egy hattyút támad meg, de legtöbbször mégis a hajókon pihenve látható, egy rozmár ugyanis napi 20 órát is tud aludni.

Freya egy hajón napozik Frognerkilenben, az Oslo-fjordban, 2022. július 19-én Forrás: AFP/Tor Erik Schrřder / NTB/Tor Erik Schrder

– nyilatkozta Rolf Harald Jensen halászati tisztviselő, egy az állat súlya alatt tönrement csónak mellett állva.

Az alábbi képen az látható, amint a 600 kg-os állat épp felkapaszkodik egy csónakra:

Bár eleinte szóba került a rozmár elköltöztetése, sőt, az elaltatása is, amennyiben veszélyt jelentene a lakosságra, azonban végül a norvég hatóságok úgy döntöttek, hogy békén hagyják.

– közölte a norvég halászati igazgatóság.

A Freya által okozott károkról eddig nem készült becslés.

Azt is hangsúlyozták viszont, hogy az embereknek tisztes távolságot kell tartaniuk a tengeri emlőstől, és határozottan nem javasolják az úszást vagy a kajakozást sem Freya közelében.

Freya szunyókál egy oslói hajó fedélzetén Forrás: AFP/Tor Erik Schrřder / NTB/Tor Erik Schrder

A rozmár védett faj, amely főleg puhatestűekkel, rákokkal és kis halakkal táplálkozik. Általában nem jelent veszélyt az emberekre, ha azonban megzavarják, és fenyegetve érzi magát, akkor támadhat. Egy felnőtt hím akár egy tonnát is nyomhat, míg a nőstény körülbelül 700 kg.