Kemény lépésre szánta el magát az Aldi

ALdi bolt bevásárlás élelmiszer
Vágólapra másolva!
Mostantól minden vásárlónak, aki alkoholtartalmú terméket vásárol valamelyik Aldi-üzletben, be kell mutatnia személyi igazolványát a kasszánál, értesült arról az ATV.
Vágólapra másolva!

Ez igen szigorú lépést jelent a diszkontlánctól, hiszen ez azt is jelenti, hogy mostantól azoknak is igazolniuk kell életkorukat, akik megjelenésük alapján bizonyosan betöltötték már 18. életévüket.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gyakorlatban az életkor igazolása nem merül ki a személyi igazolvány bemutatásával. Az igazolványon szereplő születési dátumot a pénztáros a pénztárgépbe üti, ami alapján a gép kiszámolja a vásárló életkorát, jelezve a kasszában ülő dolgozónak, hogy az illető betöltötte-e a 18. évét.

Az áruház azt közölte, hogy erre az újításra azért volt szükség, hogy minden lehetséges hiba elkövetését megelőzzék, ami alkoholtartalmú termékek eladása esetén előfordulhat.

A pénztárgépes ellenőrzéssel kizárják a szubjektív tényezőket as folyamatból, és elejét tudják venni a figyelmetlenségből fakadó téves eladásoknak is.

Kérdés persze, hogy ebben a folyamatban hogyan teljesül a vásárlók személyes adatainak biztonságára vonatkozó követelmény. Ezzel kapcsolatban a cég azt közölte, a pénztárgépeik nem tárolják a születési dátumokat, így azok biztonságát nem fenyegeti semmi.