Tízszeresére nőtt a néhai II. Erzsébet kedvenc kutyái iránti kereslet

corgie, királynő kuytája, fotózkodás corgiekkal
Two corgi dogs named Percy (L) and Obi (R) sits on a couch during the Corgicam event taking place at Leadenhall Market, central London, on June 1, 2022 prior to the Platinum jubilee celebrations of Britain's Queen. - Starting from June 2 to June 5, 2022 a series of events are organised around Britain to mark Queen Elizabeth II's 70-year reign. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság legnagyobb kisállat-kereskedő online piacterének adatai szerint új csúcsot ért el a corgi fajtájú kutyák iránti kereslet azt követően, hogy II. Erzsébet néhai brit uralkodót szeptember 19-én eltemették. Ismeretes, hogy II. Erzsébet szinte rajongásig szerette a corgikat.
Vágólapra másolva!

A Pets4Homes képviselői szerint áruházukban a corgik iránti napi kereslet a tízszeresére nőtt a múlt héten. Ez maga után vonta a törzskönyvezett, bejegyzett tenyésztők által kínált kutyák árainak emelkedését: megdöbbentő, de a tenyésztők átlagos árai néhány nap alatt megduplázódtak a kereslet hatására.

Ez pedig azért érdemel figyelmet, mert a törzskönyvezett corgik ára egyébként is igen magas. Most viszont soha nem látott összegekért kelnek el ezek az állatok. Például

az egyik kutyáért 2500 fontot adtak, vagyis nagyjából 1,1 millió forintot.

Ez az ár még a koronavírus-járvány idején tapasztaltaknál is magasabb, pedig akkor a korlátozások miatt általában is megnőtt a négylábú társak iránti kereslet, növelve a kínálati árakat.

Mindennek minden bizonnyal köze van II. Erzsébet halálához.

A corgikat gyakran az uralkodó leghűségesebb szolgáinak nevezték, mivel mindenhová követték a királynőt, és gyakran feltűntek hivatalos fotókon is. Emellett valóban a királynő társai voltak onnantól kezdődőben egész életében, hogy első corgi kutyáját, egy Susan nevű négylábút 18 éves korában ajándékba kapta édesapjától, VI. Györgytől.

Az 1960-ban készült felvételen II. Erzsébet királynő corgijai társaságában Forrás: Getty Images/1960 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Mikor II. Erzsébet a 90-es éveinek elején járt - bármennyire is szerette ezeket az állatokat -, újabbakat már nem vett magához azokból - állítólag azért, hogy ne maradjanak árván, amikor ő meghal.

Az viszont bizonyos, hogy a királynő annyira szívén viselte corgijai jólétét, hogy személyesen felügyelte napi étkezésüket.

Brian Hoey „Pets by Royal Appointment" című könyve a 16. századig visszanyúlóan foglalkozik a mindenkori brit uralkodó házi kedvenceivel. A kötetben írtak szerint a corgik minden nap pontosan 17 órakor kapták meg steakből és csirkemellből álló vacsorájukat, amiket egy lakáj szolgált fel számukra, II. Erzsébet pedig saját maga készítette elő azokat fogyasztásra a kutyáknak.

Cikkünk kiemelt képén: corgi fajtájú kutyák 2022 júniusában, a II. Erzsébet uralkodói platinaünnepségén szervezett egyik rendezvényen