Veszélybe kerülhet Európában a mobiltávközlés télen

mobiltelefon mobil telefon átjátszó torony
Vágólapra másolva!
Bár ez korábban szinte elképzelhetetlen volt, de Európában most előállhat az a helyzet, hogy az idei télen még a mobiltelefonok is elnémulhatnak az áramkimaradások és az energiahasználati korlátozások miatt.
Vágólapra másolva!

Jelenleg számos európai országban nincs elegendő tartalék a nagyobb, azaz a hosszabb ideig tartó, a fogyasztók szélesebb rétegeit érintő áramkimaradások kezelésére – mondta a Reutersnek egy távközlési szektorban dolgozó vezető. Ez pedig azt jelenti, hogy időszakosan akár a mobiltelefon-szolgáltatások is veszélybe kerülhetnek a kontinensen.

Az Európai Unió országai, köztük Franciaország, Svédország és Németország, most azt igyekeznek biztosítani, hogy a mobilkommunikáció akkor is üzemeljen, ha az esetleges áramkimaradások miatt a több ezer mobilantennára telepített tartalék akkumulátorok lemerülnek.

Félmillió távközlési torony energiaellátása a kérdés

Európában közel félmillió távközlési torony található, és áramkimaradás esetén a legtöbbjükön hozzávetőleg 30 percig üzemelő tartalék akkumulátorok biztosítják a mobilantennák működését.
Franciaországban az Enedis áramszolgáltató által bemutatott legrosszabb forgatókönyv szerint akár kétórás áramkimaradások is elképzelhetők. A Reutersnek nyilatkozó források szerint ezek a kimaradások csak az ország bizonyos részeit érintenék, de nem egyidejűleg, és nem érintenének olyan alapvető szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket, mint például a kórházak vagy a rendőrség.

A francia kormány és más források közlése alapján az Enedis és az állami irányítású EDF közműszolgáltató a nyár folyamán már tárgyalásokat folytatott a kérdésben. Az Enedis nem kívánt nyilatkozni a tárgyalások tartalmáról.

A mobilszolgáltatásokat is veszélyeztethetik az esetleges európai áramkimaradások Forrás: Stylers Group

Mindeközben Svédországban és Németországban a távközlési vállalatok ugyancsak jelezték a kormányaik felé az esetleges áramkimaradások miatti aggodalmukat – mondta a hírügynökségnek több különböző forrás. Pédlául a svéd távközlési hatóság (PTS) együttműködik a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy megoldást találjanak az esetlegesen felmerülő problémára. Még vizsgálják, mi történne egy olyan helyzetben, amilyenben a villamos energiát szakaszosan kellene betáplálni.

Az olasz távközlési szektorból közben a Reutersnek elmondták: azt szeretnék, hogy a mobilhálózatot kizárnák minden energiatakarékossági intézkedésből, és ezt a javaslatot az olasz kormánynak is fel fogják vetni.

Gond lehet Németországban?

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 ezer mobilrádiós telephelye (tornya) van, miközben a vészhelyzeti áramellátó rendszerek egyszerre ezeknek csak kis részét tudják kiszolgálni – mondta a vállalat szóvivője. Amennyiben hosszabb ideig tartó áramkimaradás következik be, akkor a társaság olyan mobil vészhelyzeti áramellátó rendszereket fog használni, melyek főként dízelüzeműek.

A fő probléma, hogy mivel Európában évtizedek óta szünetmentes, stabil és jó az áramellátás, ezért az országok igazából nincsenek felkészülve ennek a helyzetnek a kedvezőtlen megváltozására.

Az országok nem rendelkeznek olyan generátorokkal, melyek hosszabb ideig képesek biztosítani az áramot, ha komolyabb és széles körű áramkimaradások következnének be.

Miként a Reutersnek egy iparági forrás hangsúlyozta, a fentiek miatt Európában nem történt elég beruházás az áramtárolásban.