Soha nem volt két számjegyű az eurózóna inflációja, most annyi

Worried businessman worry business businessman businesspeople euro currency currency money stress finance one person adult male man office worker head in hands banknote anxiety image manipulation digitally generated image photograph Image Source caucasian
Worried businessman
Vágólapra másolva!
Tíz százalék lett az euróövezet egészében az infláció szeptemberben: amióta bevezették az eurót, ily mértékű pénzromlásra még nem volt példa. A csalódást keltő szám növeli az európai recesszió esélyét.
Vágólapra másolva!

Miként Németországban, az euróövezet egészében is kellemetlen meglepetést hoztak a szeptemberi fogyasztóiárindex-adatok: az euró éves inflációja elérte a 10 százalékot, pedig az elemzők arra számítottak, hogy az augusztusi 9,1 százalékról „csak" 9,7 százalékra gyorsul a drágulás üteme.

Az euró inflációja még soha nem volt két számjegyű, ötödik hónapja emelkedik szakadatlanul, és az energiáról átterjedt más szektorokra is az áremelkedés.

Az árdrágító energiaválság nem minden euróövezeti országra van azonos hatással, amit az egyes országok inflációs szintje és a legutóbbi hónapok áralakulása is mutat. Az eurót használó balti országok inflációja még nagyobb, 20 százalék feletti, az észteké például 24,8 százalék volt augusztusban. A szintén az eurózónához tartozó Szlovákiában 14 százalékot mértek.

Miközben a német infláció megegyezik az euróövezeti átlaggal (sőt az Eurostat módszertana szerint magasabbra, 10,9 százalékra mérték), a franciák viszonylag jól viselik a válságot, az ő inflációjuk szeptemberben 5,6 százalékra mérséklődött az augusztusi 5,9 százalékról, még ha ezzel közel maradtak is a júliusban 6,1 százalékon elért több mint három évtizedes csúcshoz.

Az eurózóna egészében továbbra is az energia drágulása viszi a prímet, szeptemberben az árak 40,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; ez az index augusztusban még 38,6 százalékon állt. De a drágulás más szektorokban is felgyorsult, az ipari áruk tekintetében 5,1-ről 5,6, a szolgáltatásokban 3,8-ról 4,3 százalékra.

A csalódást keltő számok növelik az európai recesszió esélyét,

hiszen várhatóan megerősítik az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóinak amúgy is sokat hangoztatott eltökéltségét a további erőteljes kamatszigorításra.

A címlapi / social media kép illusztráció.