Luxusléghajókat indítanának az Északi-sarkvidékre

airlander 10
Az Airlander 10 egyik próbaútján
Vágólapra másolva!
Két év múlva az OceanSky Cruises ötcsillagos szállodaként üzemelő léghajós expedíciót indít az Északi-sarkvidékre, legalábbis ez az szándékuk - írja a Globetrender. 
Vágólapra másolva!

Léghajóval az Északi-sarkra

Az OceanSky Cruises léghajója egy 100 méter hosszú hibrid repülőgép, azaz fenntartható repülési alternatívának ígérkezik. A járművet négy légcsavar hajtja előre, és - a vállalat ígérete szerint - napokig képes lesz folyamatosan repülni.

Az OceanSky Cruises léghajója egy 100 méter hosszú hibrid repülőgép Forrás: hybridairvehicles

Mivel maga a léghajó szinte súlytalan, több felszerelés, tárgy fér majd el benne, mint elődeiben, ez pedig a repülés új szintű luxusát teszi lehetővé.

A le- és felszálláshoz nincs szükség nagyobb területre, így az utasok bárhol fel tudnak majd szállni a gépre, illetve elhagyni azt,

ez pedig eddig kevéssé ismert helyszínek felfedezésének és bejárásának ígéretével is kecsegtet.

Az OceanSky Cruises égi hotel belső tere Forrás: hybridairvehicles

A léghajó belső tere teljesen csendes, egészséges levegőminőségű, és egy luxusszálloda komfortfokozatának megfelelő berendezéssel rendelkezik. A tágas kabinok hatalmas panorámaablakokkal felszereltek.

A maximum 16 utas kulináris élményeiről az Északi-sark ihlette fogásokat felszolgáló díjnyertes séf gondoskodik majd.

A léghajó ráadásul olyan lassan és egyenletesen fog mozogni, hogy az OceanSky Cruises szerint nem lesz szükség biztonsági övre a fedélzeten.

Az OceanSky Cruises léghajó étkezője Forrás: hybridairvehicles

A léghajó első útja egy másik premierrel is egybeesik majd:

ez lesz az első alkalom ugyanis, hogy léghajó landol az Északi-sarkon.

A leszállást követően az utasok egynapos kirándulásra indulnak a sarkvidéki síkságokon. Az OceanSky Cruises első szezonjában néhány expedíciót ráadásul Robert Swan, az Északi-sarkvidék szakértője és éghajlatvédelmi aktivista vezet majd.

"Az Északi-sarkra induló expedíció azoknak az utazóknak szól, akik egyedülálló módon szeretnék megtapasztalni az Északi-sarkvidéket, és egyúttal hozzájárulnának a fenntartható utazás fejlesztéséhez." - nyilatkozta Carl Oscar-Lawaczeck, a cég alapító-vezérigazgatója.

Az OceanSky Cruises léghajó pihenőtere Forrás: hybridairvehicles

A magát a "léghajók légitársaságaként" leíró OceanSky Cruises azt szeretné, ha a léghajós utazás a világjárás legalacsonyabb kibocsátású alternatívájává válna.

Az OceanSky Cruises léghajó kívülről Forrás: hybridairvehicles

A 38 órás utazásnak azonban komoly ára van.

Egy kabin két személy részére 2.000.000 svéd koronába (kb. 86 millió forint) kerül.

Az ár tartalmazza az utazási költséget, két éjszakát a fedélzeten, a díjnyertes fine dining ételek és italok fogyasztását, a kétnyelvű idegenvezető díját, és az Északi-sarkvidéken tartózkodás minden egyéb költségét.

Ha megvalósulna a maga nemében szintén hatalmas szenzáció lehet az 5.000 fő befogadására alkalmas Sky Cruise égi hotel, amely folyamatosan a levegőben maradna.

A vendégek repülőgépes átszállással jutnának annak belső terébe.

Ahogy arról az Origo is írt, a Sky Cruise egy nukleáris fúzióval működtetett hajó lenne, amely szén-dioxid kibocsátás nélkül több évig is a légtérben tudna maradni. A luxust és a kikapcsolódást egy hatalmas bevásárlóközpont, éttermek, bárok, edzőtermek, mozi, színház és medencék biztosítanák.

Cikkünk kiemelt képe az egyik próbaúton készült.