Kiderült, hogy mennyi földgázt fogyasztottak tavaly a hazai felhasználók

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
2021-ben a hazai felhasználók által elfogyasztott földgáz mennyisége elérte a 11,06 milliárd köbmétert. A lakossági fogyasztók 12 százalékkal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4 százalékkal nőtt – olvasható a magyar földgázrendszer 2021. évi működési adatait összegző kiadványban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében kilencedik alkalommal megjelenő összefoglaló a legfontosabb magyar és nemzetközi szállítási rendszerüzemeltetői adatokat tartalmazza.

Földgázipari szemszögből a 2021. év mozgalmas volt, ugyanakkor a földgázszállító- és elosztórendszer zavartalan működésének, valamint a földgáztárolók töltöttségi szintjének köszönhetően az ország ellátásbiztonsága továbbra is folyamatosan biztosított volt.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Az év során több jelentős változás is megfigyelhető volt a hazai földgázrendszer működésében.

2021 áprilisával megszűnt a szerbiai irányú tranzitforgalom,

valamint a regionális energiapiaci változások miatt jelentősen, mintegy 80 százalékkal csökkent az importált és exportált gáz mennyisége.

2021-ben a sok évtizedes szállítási irányok is megváltoztak. A korábban jellemző Ukrajna–Magyarország beszállítási útvonalat felváltotta a Szerbia felől történő beszállítás. Az ukrán határponton október 1-jén már nem érkezett szerződött orosz forrás, jelentősen nőtt viszont a Romániából érkező import, továbbá december vége óta Horvátországból is kapunk földgázt.

Az összefoglaló adatai szerint 2021-ben a hazai felhasználók által elfogyasztott földgáz mennyisége elérte a 11,06 milliárd köbmétert.

A hazai lakossági fogyasztók 12 százalékkal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4 százalékkal nőtt az egyetemes szolgáltatók és kereskedők adatai alapján.

A hazai lakossági árszint a hivatkozott EUROSTAT adatok alapján az egyik legalacsonyabb volt az EU27-ek körében,

kiváltképp annak köszönhetően, hogy szinte az összes lakossági fogyasztót 2014 óta változatlan díjszabás mellett az egyetemes szolgáltatók látták el.

Az összefoglaló részletesen bemutatja a földgázszektor szabályozási környezetét, az országos földgázmérleget, a földgázforrások, -termelés és -import alakulását, a napi középhőmérséklet földgázfelhasználásra gyakorolt hatását, a földgázszállító és -elosztó vezetéki, valamint a tárolói és csúcsnapi adatokat.

A kiadvány, valamint a kapcsolódó táblázatok a MEKH és az FGSZ Zrt. honlapján egyaránt elérhetők.