Rezsicsökkentés olasz módra: barlangokban tárolják az almakészleteket a termelők

alma, almaszüret, Nagykálló, Szabolcsi alma
Nagykálló, 2021. október 15. Mezőgazdasági vállalkozó Idared almát szed egy nagykállói gyümölcskertészetben 2021. október 15-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve az áramszámlát - írja a magyarmezogazdasag.hu.
Vágólapra másolva!

A 16 észak-olasz termelői szövetkezetet összefogó és ezzel 4000 almatermesztőt tömörítő, valamint évente 400 ezer tonna almát termesztő

Melinda konzorcium természetes hűtőházakkal segíti a gazdákat.

Trentino régió egyik kisvárosa, Predaiai mellett 34 hűtőteret alakítottak ki hatalmas barlangokban, ahol a termés 12-13 százalékát tudják tárolni, ezzel is csökkentve az energiaköltségeket.

Látványos videón az almabarlang:

A barlangok hűtőkamráiban az almát egymásra rakott műanyag dobozokban tárolják, a targoncákat pedig védősisakos munkások kezelik és mozgatják.

A létesítmény jelenleg 30.000 tonna termés raktározására alkalmas,

de a bővítés után ez a mennyiség felugrik majd 40.000 tonnára.

Almaszüret Forrás: MTI/Balázs Attila

Az üzem vezetője, Mauro Erlicher a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy

az árammegtakarítás a jelenlegi adatok alapján akár 32 százalék is lehet, ami a káros környezeti hatásokat is jelentősen visszafogja.

Erlicher kifejtette, hogy a hagyományos hűtőházak mesterséges szigetelése helyett a barlangokban a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként", így képesek megtartani a hőt.