Bejelentették az Intel új chipgyárának helyszínét

chip, csip, áramkör
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az olasz kormány Vigasio városát választotta ki az Intel több milliárd eurós chipgyártó beruházása helyszíneként - értesült a Reuters hírügynökség belső kormányzati forrásokból.
Vágólapra másolva!

A több vizsgált helyszín közül azért esett végül a választás az északkeleti Veneto tartománybeli városra, mert a Brenner autópálya és vasútvonal mellett fekszik, jó az összeköttetés Németországgal és különösen Magdeburg városával, ahol az Intel két gyárat fog építeni.

Az amerikai chipgyártó konszern, az Intel tavaly márciusban jelentette be minegy 80 milliárd eurós európai kapacitásbővítő beruházási tervét. Az olaszországi üzem létesítése ennek a tervnek a részét képezi.

Az indulásként mintegy 4,5 milliárd eurós beruházás várhatóan idővel bővülni fog. Az Intel szerint az olaszországi üzem 1500 munkahelyet teremt közvetlenül, valamint további 3500 munkahelyet közvetve a beszállítók és partnerek körében. A tervek szerint az üzem 2025 és 2027 között kezdi meg a termelést. Az olaszországi üzem a legfejlettebb technológiával állít majd elő szilícium lemezekből lapkákat, huzalozza össze az áramköröket és tokozza be a kész chipeket.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az Intel szóvivője nem kommentálta a Reuters hírügynökség értesülését a folyamatban lévő bizalmas tárgyalásokra hivatkozva. Mario Draghi rövidesen leköszönő kormányának hivatala szintén nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A belföldi chipgyártás fellendítése érdekében az Intel mellett Róma tárgyalásokat folytat még a francia-olasz STMicroelectronics vállalattal, a tajvani MEMC Electronic Materials Inc és TSMC chipgyártókkal, valamint az izraeli Tower Semiconductor céggel, amelyet az Intel az év elején vásárolt meg.