Öt ismert lakástípus, amikről sokan nem tudják pontosan, mit jelentenek

Matthew Perry piacra dobta Los Angeles legdrágább penthouse lakását
Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már lakástípusokat jelölő fogalmakkal, különösen akkor, ha látott már néhány ingatlanhirdetési oldalt, vagy keresett már albérletet, esetleg álmai otthonát vásárolta meg. A különös éppen az, hogy bár ezeket a kifejezéseket széles körben használjuk, ám olykor mégsem vagyunk tisztában pontos jelentésükkel, vagy pontatlanul alkalmazzuk azokat. Mutatunk öt ilyen kifejezést.
Vágólapra másolva!

1. Stúdiólakás vagy garzonlakás?

Itt fontos azzal kezdeni, hogy a kettő nem egy és ugyanaz, de sokan ezt keverik. A garzon lakás kb. 40 nm2 alapterületű fél, vagy egy szobás lakás. A konyha, wc, fürdő általában külön található, de az étkező, nappali, háló gyakran egy helységet alkot. A stúdiólakás egy divatos kifejezés, sokan a garzonlakás egyik szinonimájaként használják, de ez nem annyira megfelelő, mert a stúdiólakás egyik fő tulajdonsága, hogy egylégterű. Itt a konyha, előszoba, hálószoba egy helységet alkot. Az USA-ban ezek a lakások elterjedtek, az L alakú lakásokat alakították ki stúdiólakásnak. Ezek a lakások nem feltétlen kisterűek, találkozhatunk akár 80 nm2 alapterületű lakással is.

A képen egy stúdiólakás:

2. Szuterén és szuterénlakás

A szuterén jelentése: alagsor vagy pince. A szuterén szintek a szecessziós villák idején az egykori villák cselédlakások szintjei voltak. A szuterénlakások a talajszint alatt helyezkednek el, amit a talaj domborzati egyenletlensége is okozhat. Szuterénlakásoknak azokat nevezzük. amelyeknél a lakás teljes része a talajszint alatt van, de így is normál méretű ablakok vannak a lakás egész területén. Egyik előnyük, hogy az ingatlanpiacon 30-50 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint a hasonló kialakítású nem szuterénlakások. További előnyök, hogy a talajszint védelme miatt a fűtés nagyon költséghatékony. Fontos, hogy ilyen lakásoknál külön érdemes ellenőrizni, milyen módon szerepel a tulajdoni lapon, mert besorolása hatással van hitelfedezeti értékére is.

3. Manzárdlakás

A kifejezés eredetileg azt jelenti: törött tető. Ezt a fajta tetőtér beépítést egy Mansart nevő francia férfiról és annak unokatestvéréről nevezték el. A manzárd egy tört síkú nyeregtető, ami 45 foknál nagyobb, általában 70-80 fokos dőlésszöggel kezdődik, majd egy lapos, 10-20 százalékos dőlésben végződik. Ez a kialakítás segít abban, hogy a tetőtér ne egy elveszett tér legyen, hanem ki lehessen használni lakrészként is. Manapság tévesen, de elkezdték ezt a kifejezést használni az összes tetőtéri lakásra, a követelmények teljes figyelembe vétele nélkül.

Régi villaépületek tetején gyakoriak a manzárdlakások (illusztráció) Forrás: Kiss József

4. Penthouse

A penthouse nem az a lakás, amire a legtöbben gondolnak. Itthon nagyon kevés igazi penthouse lakás van, de penthause tipusú lakásból viszont egyre több. Ez a kategória összefonódott a luxus kategóriával, és nem véletlen a kettő közötti egybeesés.

Ezeknek a követelményeknek kell megfelelnie egy penthouse-lakásnak:

  • minimum 4 emeletnek kell alatta lennie
  • csak a legfelső emelet lehet penthouse lakás
  • minimum 100 nm2-nek kell lennie
  • a terasznak minimum a lakásnak a felének kell lennie
  • legalább 3 égtáj felé nyitottnak kell lennie
  • panorámás megvalósítás jellemzi

Nem elvárás, de szinte mindig teljesülnek ezek a feltételek is:

  • a teraszon medence vagy tetőkert van
  • a lift csak speciális kóddal vagy kártya használatával megy fel arra az emeltre, és egyből a lakásba léphetsz a liftből
  • jellemzően nagy a belmagassága.
A Jóbarátok sztárjának, Matthew Perry-nek korábbi, Los Angeles-i penthouse lakása Forrás: Michael MacNamara and Jason Speth

5. Loft vagy loftlakás

Sokan az Egyesült Államokhoz kötik a kifejezést, pedig Angliából ered a loftlakás. Mi az a loftlakás? Üzemcsarnokok, gyárépületek és raktárak funkcióváltása nyomán kialakított lakóingatlan. Leggyakrabban emeletmagas ablakok veszik körbe. Régen ezek az ingatlanok nagyon olcsók voltak, és a szegény művészek kedvelt lakása volt a loftlakás. Manapság egyre divatosabbak a loftlakások, és egyre inkább a luxussal fonódik össze ez a lakástípus a korábbi olcsó kategória helyett. A belmagasság ezeknél minimum 3 méter, de inkább 5-6 méret, ami a téli fűtésköltségeket jelentősen megnöveli. Ezek az általában minimalista lakások általában 120 négyzetmétertől indulnak, de több száz négyzetméterig terjedhet az alapterület.

Cikkünk az Álmaink otthona összeállítása a alapján készült.