Két ugandai helikopter zuhant le Kongó keleti részén, több mint húszan meghaltak

Three dead in helicopter crash in Buchen Disasters and Accidents Accidents Horizontal AIR TRAFFIC
17 October 2021, Baden-Wuerttemberg, Buchen: Debris from a Robinson R44 helicopter lies in a forest near the border with Hesse and Bavaria. Three people were killed in a helicopter crash in northern Baden-Wuerttemberg. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Két ugandai katonai helikopter is lezuhant Kongó keleti részén, a baleseteknek legalább 22 halottja van - közölte szerdán a kongói hadsereg szóvivője.
Vágólapra másolva!

Uganda decemberben küldött csapatokat a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy segítsen a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű iszlamista milícia elleni harcban.

A kongói katonai szóvivő elmondta, hogy az ugandai hadsereg még nem adott tájékoztatást a balesetek részleteiről. Két helikopter is balesetet szenvedett, és egyelőre 22 halottról tudnak, ennél több részlettel azonban nem szolgált - tette hozzá.

A képen az ugandai légierő egyik hellikoptere, ezekből zuhant le kettő Kongóban:

Az ugandai hadsereg szóvivője, Felix Kulayigye viszont csak egy helikopter lezuhanását erősítette meg, hozzátéve, hogy halálos áldozatok vannak, de továbbiakat nem árult el.

Egy másik kongói katonai forrás szerint az első helikopter hétfőn zuhant le az Ituri tartománybeli Boga fölött, a második pedig a kongói-ugandai határvidéken, Kabarole környékén.

A forrás szerint az első balesetben három kongói katona halt meg, az azonban nem derült ki a tájékoztatásból, hogy a katonák a helikopteren vagy a földön tartózkodtak.

Az ADP az Iszlám Állam terrorszervezet közép-afrikai szárnyával (ISCAP) szövetséges fegyveres csoport, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaságban több ezer polgári személy lemészárlásával, Ugandában pedig dzsihadista merényletek elkövetésével vádolnak. Az ADF az 1990-es évek végén tette át a székhelyét Ugandából Kongóba.

Júniusban Uganda és Kongó meghosszabbította közös katonai misszióját, amely eredetileg hat hónapra szólt.

A csaknem 90 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti felében számos szélsőséges milícia tevékenykedik. Leginkább az értékes ásványkincsek, a réz, kobalt, arany és gyémántok kitermelése feletti ellenőrzésért harcolnak. A harcoknak már sok ezer halálos áldozata volt és millióknak kellett elmenekülniük lakhelyükről.