Futurisztikus személyi igazolványok jöhetnek Dél-Koreában

okostelefon Életet menthet a digitális méregtelenítés - 5 lépés a telefonfüggőség legyőzéséhez
Vágólapra másolva!
Dél-Koreában akár már 2024-től engedélyezhetik az állampolgárok számára, hogy a hagyományos, fizikai személyi igazolványok helyett digitális, blokklánc-alapú azonosítót használjanak.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea kormánya erőteljesen támogatja a digitális fejlesztéseket az országban, és ennek eredményeként soha nem látott változások jöhetnek a személyazonosító igazolványokban.

A tervek szerint ugyanis már 2024-től engedélyezhetik az állampolgárok számára, hogy a hagyományos, fizikai személyi igazolványok helyett egy digitális, blokklánc-alapú okmányt használjanak

– írja a Cointelegraph.

A kormány terve szerint a digitális személyazonosító igazolványok a jövőben alkalmazásként jelennének meg az állampolgárok mobileszközein. A várakozások szerint a digitális okmányok 2024-től lesznek elérhetők, és két éven belül akár 45 millió állampolgár is használhatja a technológiát.

A kriptovalutáknál is alkalmazott blokklánc technológiára épülő új igazolványok a pénzügyek, az egészségügy, az adózás, valamint a közlekedés területén is könnyedén használhatók lennének.

A terv szerint egy decentralizált személyazonossági rendszert vezetnének be Dél-Koreában.

Ez azt jelenti, hogy a kormánynak nem lesz hozzáférése a telefonokon tárolt információkhoz, beleértve a digitális azonosítót vagy az igazolvány használatának módjával és helyével kapcsolatos adatokat.

2024-ben jöhetnek a blokklánc-alapú személyazonosító igazolványok Dél-Koreában Forrás: Shutterstock

Nem ez lenne azonban az első blokklánc-alapú digitális azonosító okmány, amelyet az országban életbe léptetnek.

2020 augusztusában több mint egymillió dél-koreai kezdte alkalmazni a blokklánc-alapú jogosítványt, amely a koreai PASS okostelefonos alkalmazáson keresztül működik.

Noha Dél-Korea élen jár a blokklánc technológia alkalmazásában, az iparági várakozások szerint hamarosan más országok is használhatnak hasonló megoldásokat. A ReporterLinker piackutató cég 2021 júniusában közzétett tanulmánya szerint ugyanis

a blokkláncra épülő azonosító technológiák piaca 2025-ig további 3,58 milliárd dollárral fog bővülni. Ez 71 százalékos éves összesített növekedést jelentene.

Brenda Gentry blokklánc-tanácsadó és a Bunlesbets.com vezérigazgatója azonban a Cointelegraphnak hangsúlyozta, hogy bármennyire is népszerűek a blokklánc-alapú, decentralizált azonosítási formák, továbbra is szükséges, hogy ezek mögött ott álljanak a nemzeti kormányok. Ha ugyanis a kibocsátó hatóságok nem ismerik el az okmányok érvényességét, akkor ezek az igazolványok lényegében használhatatlanok.

Vagyis az a sajátos helyzet áll elő, hogy

egy központi állami szereplőnek kell jóváhagynia egy olyan technológia érvényességét, melynek lényege éppen az ilyen központi szereplők megkerülése lenne.

Nem véletlen tehát, hogy a szakértők egyelőre ezt látják az egyik legnagyobb korlátnak a technológia kiteljesedése előtt.