Elveszítette lendületét az osztrák gazdaság: visszaesés jön

Bécs
Bécs turizmusát
Vágólapra másolva!
A Wifo gazdaságkutató intézet friss jelentése szerint erőteljesen visszaesik az osztrák gazdaság teljesítménye. Olyannyira, hogy ilyet a szomszédban a hetvenes évek óta nem láttak.
Vágólapra másolva!

A Wifo (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) 2022–2023-as őszi prognózisa alapján lendületét veszítette Ausztria gazdasága. A kutatók jelentése szerint az osztrák gazdaság a visszaesés szakaszába került, amely magas inflációval párosul jelenleg; ezt hívják stagflációnak. A Wifo közgazdászai elemzésükben rámutatnak, hogy minden ágazat behúzta a kéziféket, a feldolgozóipart pedig kifejezetten a recesszió, vagyis a zsugorodás réme fenyegeti.

Az éves gazdasági teljesítmény jövőre 0,2 százalékos lehet, magas pénzromlási ütem mellett, amelyre a hetvenes évek óta nem volt példa. Közismert, hogy Ausztria a nyugati világban is maga volt a csoda hosszú időn keresztül: az egy főre vetített gazdasági fejlettség mértéke még a németeket is megelőzi. Nem csoda, hogy mind a kormány, mind pedig a Magyar Nemzeti Bank koordináta-rendszerében hosszú ideje az osztrák életnívó "meghonosítása" áll.

Illusztráció Forrás: andreas N/Pixabay

Egyelőre azonban lőttek a sógoroknál a gazdasági gyarapodásnak, amelynek hátterében az elmúlt időszakban a magánfogyasztás dinamikus bővülése állt. A visszaesés oka: a nemzetközi gazdasági helyzet negatív alakulása. A globális lassulás visszavetette az osztrák áruexportot, amely kedvezőtlenül hat az ipari termelésre, valamint a beruházások alakulására. Továbbá a nyersanyagok és az energia világpiaci árának extrém emelkedése költségsokkot jelent a feldolgozóipari ágazatra, mely Ausztria kulcs gazdasági szektora.