12 ezer zombit találtak egy piacon, senki nem foglalkozott velük

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A kriptovaluták globális piacán több mint 12 ezer olyan token van, amely úgynevezett zombi kriptopénznek számít. Ezekkel ugyanis idén legalább egy hónapig senki nem kereskedett.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi piaci környezet nem kedvez a kriptovalutáknak, melyeket sok befektető kockázatos pénzügyi termékként kezel. Egy friss kutatás pedig most arra is rámutatott, hogy a kriptopiacon több mint 12 ezer olyan token található, amely „zombi" kriptopénznek számít – írja a 24/7 Wall St.

A Nomics piaci elemzése több mint 12.100 olyan kriptovalutát talált, melyekkel 2022-ben legalább egy hónapig senki nem kereskedett.

Ezek azért „zombi" tokenek, mert hivatalosan elérhetők, azonban valójában (piaci szempontból) halottak.

Több mint 12 ezer "zombi" található a kriptovaluták piacán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A zombi kriptopénzek száma pedig jelentősen megnőtt 2021-hez képest, amikor a kriptovaluták piacán széleskörű emelkedések voltak tapasztalhatók. A bitcoin és más tokenek is mindenkori csúcsokat értek el tavaly, jelentősen megnövelve a kriptovaluták népszerűségét.

Idén azonban a magas globális infláció, illetve a kedvezőtlen makrogazdasági környezet eltántorította a befektetőket a kriptopénzektől. Ennek köszönhetően ugrott meg a zombi kriptovaluták száma is.

A helyzet súlyát mutatja, hogy a legfrissebb elemzés szerint a legalább egy hónapig nulla kereskedelmi forgalmat bonyolító kriptovaluták száma kétszer akkora volt, mint az összes megelőző évben, együttvéve. 2018-ban például, amikor a globális kriptopiac még sokkal kisebb volt, csupán 136 token számított zombinak. Ez a szám 2019-re 766-ra nőtt, ami még mindig messze elmarad a 2022-es adattól.