Júliusban is nőtt a napenergiából termelt villamos energia mennyisége

napelem
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A napelemek által termelt villamos energia mennyisége összesen 32,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia közel háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 20 százalékát a napenergia biztosította. A napenergia által termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, hetedik havi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.
Vágólapra másolva!

Az országos primerenergia-termelés 2022 júliusában 33,34 petajoule (PJ) volt, amely 0,57 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,12 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó energiatermelés 0,87 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,30 PJ-lal, valamint az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. július hónapban 71,82 PJ volt, amely 5,03 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A karbonmentes energiaforrásokból származó felhasználás 1,06 PJ-lal emelkedett. Minden fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent, együttesen 4,92 PJ-lal volt kevesebb a felhasznált mennyiség. Az egyéb nem megújuló energiahordozók felhasználása 0,18 PJ-lal mérséklődött, valamint a villamos energia nettó import is csökkent 1,01 PJ-lal az előző év azonos hónapjához képest - derül ki a MEKH energiastatisztikai riportjából.

Illusztráció Forrás: Ingatlanbazár

A földgáz belföldi felhasználása 13,93 PJ volt, amely 9,3 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 júliusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4.016 gigawattóra (GWh) volt, amely 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3.251 GWh volt, amely 3,2 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos hónapjában. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 5,8 százalékkal, az egyéb forrásból származó 7,5 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 10,4 százalékkal csökkent az előző év júliusához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 16,2 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia közel háromnegyedét, a teljes bruttó termelt villamos energia egyötödét a napenergia biztosította.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.