Megadóztatnák a szarvasmarhák böfögését

Különféle adónemek, furcsa adók, illusztráció, Tehénszellentési adó
cow on the background of sky and green grass.
Vágólapra másolva!
Új-Zéland kormánya hivatalosan is bejelentette azt a tervét, amelynek keretében adót vetne ki a tehenek böfögésére. A szigetország vezetése így küzdene a klímaváltozás ellen, ám a helyi gazdák azonnal tiltakozni kezdtek a tervezettel szemben.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi kormány közzétette azt a javaslatot, amely a klímaváltozás elleni küzdelemmel összhangban megadóztatná az országban tenyésztett tehenek böfögését. A kormány közölte, hogy a mezőgazdasági adó a világon elsőként lépne életbe a szigetországban.

A gazdák úgy tudnák ellensúlyozni a megemelkedett költségeket, hogy az „éghajlatbarátnak" minősülő termékeikért magasabb árat számolnak fel

– írja a Bloomberg.

A gazdák azonban egyáltalán nem lelkesek az ötlettel kapcsolatban. A szarvasmarha-tenyésztők legfőbb lobbicsoportjának számító Federated Farmers szerint ezzel a kormány súlyosan veszélyeztetné az új-zélandi kisvárosokban dolgozó állattenyésztők megélhetését.

Új-Zéland adót vetne ki a tehenek böfögésére Forrás: shutterstock

A téma azért is verhetett fel jelentős port, mert Új-Zélandon a mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatnak számít. A tejtermékek az ország legnagyobb exportbevételét adják.

Új-Zélandon mindössze 5 millió ember él, miközben az országban mintegy 10 millió szarvasmarha, és 26 millió juh található.

Ez azonban azzal is jár, hogy Új-Zélandon az állattenyésztés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A szarvasmarhák esetében például a böfögésből származó metán, illetve a vizeletükből származó dinitrogén-oxid minősül üvegházhatású gáznak.

Az új-zélandi kormány egyébként 2050-re érné el a gazdaságának szén-dioxid-semlegessé tételét.

Ennek érdekében a vezetés 2030-ig 10 százalékkal, 2050-re pedig 47 százalékkal csökkentené a haszonállatokból származó metánkibocsátást.