Megmutatjuk a szállót, ahol II. Erzsébet hercegnőként aludt el, és királynőként ébredt

brit uralkodócsalád élete - galéria
Egy régi fotó: II. Erzsébet férjével, Fülöp herceggel a windsori kastély parkjában, séta közben
Vágólapra másolva!
Kenya legrégebbi szafari szállójában, a Treetopsban szállt meg a nemrégiben meghalt brit királynő, Windsor Erzsébet, akkor még hercegnőként. Ott tudta meg az egyik reggelen, hogy az öröklési szabályok alapján királynő lett. A koronavírus-járvány kitöréséig rengeteg látogatót vonzó hotel most kong az ürességtől, de a királynő halála okán talán ismét sokan szállnak meg ott a jövőben.
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet még hercegnőként és ifjú feleségként férjével, Fülöp herceggel látogatott először Kenyába 1952-ben.

A hercegi pár a nyaralását töltötte a Treetops szafari szállóban.

Az asszony az itt töltött pár napban orrszarvúkat, vízi antilopokat, elefántcsordát fotózott az Aberdare Nemzeti Park szélén felépített, szállóként funkcionáló faház álló óriási fügefájára felmászva.

Egy régi fotó: II. Erzsébet férjével, Fülöp herceggel Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

A kenyai fővárostól, Nairobitól 144 kilométerre fekvő Nyeri városából 15 perces autóútra lévő történelmi Treetops Hotel 90 évnyi működés után tavaly októberben bezárt. A háromemeletes faépület bejáratát erős faoszlopok támasztják alá, a két külső fém csigalépcső az egykor a vadállatoknak fenntartott víznyelőre néz.

A második emeleten, a 18-as szoba volt Erzsébet hercegnőé,

emlékét az ajtón névtábla őrzi, "Erzsébet hercegnő lakosztálya" felirattal. A szoba asztalán gyertyák között a királynő portréja is látható.

Az egykori személyzet - szakácsok, pincérek és sofőrök - II. Erzsébet halálának hírére visszatért, hogy fogadják a királynőre itt megemlékezni vágyó turistákat. Ők akár még abba a könyvbe is beleolvashatnak, amit a királynő mellett több más vezető is ellátott aláírásával.

"Nagyon szomorú vagyok, hogy a koronavírus lecsengése sem keltette még életre Treetops-ot, és azért is, mert a személy, akinek a szálló a hírnevét köszönheti, már nincs köztünk" - nyilatkozta James Mburu, a szálloda egykori séfje.

Mburu bízik abban, hogy a királynő halála ismét idevonzza a turistákat és a befektetőket is, akik segíthetnek a Treetops felújításában, ami így a közeli jövőben akár régi fényében tündökölhet majd.

A világjárvány előtt virágzott itt az üzlet, hiszen sokan kíváncsiak voltak arra a sorsfordító helyszínre, ahol "Erzsébet még hercegnőkét mászott fára, de már királynőként ugrott le róla."

II. Erzsébet ugyanis itt értesült édesapja haláláról, és arról, hogy ő a britek új uralkodója.

"Amikor teljes kapacitással működtünk, havonta körülbelül 80 vendégünk volt, akiket 160 alkalmazottunk szolgált ki, bevételünk pedig 1-2 millió dollár között mozgott" - árulta el Amos Ndegwa, a szálloda vezetője.

A Treetops sokak számára jelentett fontos bevételi forrást. A környékbeli gazdák zöldségekkel, például burgonyával, paradicsommal, káposztával látták el a szállót. Mások szállítási szolgáltatásokat nyújtottak.

Miután megtudták, hogy egy uralkodó időzött itt, a Mau Mau gerilla szabadságharcosok 1954-ben felgyújtották a szállót, de az nem égett le teljesen, és továbbra is vonzotta a turistákat. A befektetők pedig a királynő történelmi látogatásának emlékére fából felépítették a Treetops Hotelt a ma látható formájában.

Forrás: Quartz