Bárki beköltözhet ebbe az angliai építészeti műremekbe

Munstead Wood
Vágólapra másolva!
Az angliai Surreyben található a Munstead Wood nevű birtok, amely az angol történelem egyik építészeti műremeke. Az ingatlant most bárki megvásárolhatja.
Vágólapra másolva!

A műemlékként nyilvántartott Munstead Wood nevű birtok Sir Edwin Luytens építész és Gertrude Jekyll kerttervező munkájának közös eredménye. Jekyll volt az 1896-ban épült ház eredeti tulajdonosa is. Az ingatlan most 6,3 millió dollárnak (kb. 2,5 milliárd forint) megfelelő összegért került piacra – írja a Dirt.com.

Luytens a brit építészet egyik kiemelkedő alakja volt, aki a 19. század végén és a 20. század első felében a nagy vidéki házak egyik leghíresebb tervezőjének számított. Gertrude Jekyll ugyanebben az időszakban az ország vezető kerttervezője volt, akinek munkái a mai napig jelentős hatást gyakorolnak a szakmára.

Érdekesség, hogy Jekyll bátyja Robert Louis Stevenson barátja volt, és az író az ő családnevüket kölcsönözte az 1886-ban megjelent Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényéhez.

Gertrud Jekyll 1932-es haláláig élt a Surreyben található Munstead Wood birtokon.

A hatalmas főépület 692 négyzetméter lakóterületű, és hét hálószobával, három fürdőszobával, valamint három púderszobával rendelkezik. A fő melléképület (Munstead Cottage) 74 négyzetméter lakóterületű, és két hálószoba, illetve egy fürdőszoba kapott helyet benne. A birtokon emellett több melléképület, üvegházak és egy úszómedence is található.

A ház helyi kőből épült, helyi anyagok felhasználásával, és a munkálatokat helyi mesteremberek végezték – az Arts and Craft építészeti irányzat elvei szerint, melyet Luytens képviselt.

A 4,5 hektáros birtok hatalmas kertjét úgy alakították ki, hogy az egyes részek az év különböző időszakaiban különböző arcukat mutassák. A különálló kertrészek között található például „dióskert", „tavaszi kert", erdős rész, de még süllyesztett sziklakertek is.

A ház és a kert jelentőségét mutatja, hogy a feljegyzések szerint az elmúlt 50 évben a világ minden tájáról érkeztek ide építészek és kerttervezők, hogy megcsodálják a műalkotásnak számító birtokot.