Megdöbbentő felvételek a világ leghidegebb településéről - videó

Ojmjakon, oroszország, extrém hideg, fagy, fagyos, -70 celsius, Kelet-Szibéria, Jakutföld, föld leghidegebb települése, Tomor hegység
OYMYAKON, RUSSIA - DECEMBER 24: Frost layers cover a man's beanie and scarf as temperature dropped to 60 Celsius degrees below 0 in Russia's Oymyakon province on December 24, 2021. Semen Sivtsev / Anadolu Agency (Photo by Semen Sivtsev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Kelet-Szibériában, Jakutföldön található Ojmjakon a világ leghidegebb helyen fekvő települése, ahol januárban általában -50 Celsius fok a hőmérséklet, de a rekord eddig -72 Celsius fok volt.
Vágólapra másolva!

Ojmjakon azért van ilyen farkasordító hideg, mert egy völgyben helyezkedik el és a környező hegyekben megült levegő hűti le ennyire.

Ojmjakon lakosai úgy felöltöznek, hogy csak a szemük látszik ki a ruhájukból Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

Mégis ezren laknak itt, sőt, még internet, konditerem, kávézó, étterem, de még egy kisebb repülőtér is van a faluban.

Egy helyi lakos éppen az autójának a kerekeit próbálja kiszabadítani a fagyott hó fogságából Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

A gyerekeket a téli hidegben annyira felöltöztetik, hogy csak a szemük látszik ki, és szánokkal viszik őket iskolába. Az ojmjakoni nőknek különleges sminkjük van, ugyanis ún. fagypillákat hordanak.

A közlekedés csak motoros szánokon oldható meg a hóborította tájon Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

A fagyos hidegben enyhén szólva sem könnyű az élet, mert megfagy a tinta a tollakban, lemerülnek az akkumulátorok, ezért egész nap járnak az autók, kályhák vannak az autókban, és petróleumot kevernek a gázolajba.

Ojmjakon madártávlatból, a felvétel elkészültekor -54 °C volt a településen Forrás: Shutterstock/ Spiridon Sleptsov

Temetkezni sem tudnak egyszerűen, mivel a megfagyott talajban 3 napig ássák a sírhelyet - írja a Promotions.hu.

Nézze meg a nem hétköznapi településről készült videót:

A faluban minden ház fából épült, mert ez az egyetlen építőanyag, ami kibírja a 100 fokos hőingadozást. Ugyanakkor a falura egyre kíváncsiabbak az utazók. A turizmus nagyon fellendült az utóbbi időben, az ügynökségek is előszeretettel javasolják Ojmjakon faluját.