Egyiptom 8 milliárd dollárból választja szét a Vörös-tenger vizét

Kairó, Egyiptom, város
Cairo, Egypt, May 18 2018: Aerial view of Cairo city skyline at the river Nile bank with Egyptian Radio and Television building on the right and ministry of foreign affairs building on the left
Vágólapra másolva!
Egyiptom azt tervezi, hogy jövőre 21 vízsótalanító üzem megépítésére köt szerződést. Ez csak az első lépése lenne egy összesen 8 milliárd dolláros projektnek, amely elsősorban az olcsó megújuló energiára támaszkodik.
Vágólapra másolva!

Egyiptom nemrég adott otthont az ENSZ Cop27 klímacsúcsának, és az ország igyekszik fellendíteni a megújuló energiaforrásokba irányuló beruházásokat.

Ennek eredményeként elindítanak egy projektet, melynek első szakaszában jövőre 21 vízsótalanító üzem megépítésére kötnének szerződést

– írta a Reuters az egyiptomi szuverén vagyonalap vezetőjének csütörtöki bejelentése alapján. Az első szakasz költségei 3 milliárd dollárt tesznek majd ki.

Ayman Soliman hangsúlyozta, 2025-26-ban egy sor tervezett zöld hidrogénprojekt is megkezdi a termelést.

Egyiptom hatalmas sótalanítási projekttel enyhíteni az ország vízhiányát Forrás: AFP/Amir Makar

Egyiptom szinte teljes mértékben a Nílustól függ az édesvíz tekintetében, és a 104 milliós lakosság egyre súlyosabb vízhiánnyal néz szembe. A sótalanítási program célja, hogy az első szakaszban napi 3,3 millió köbméter ivóvizet termeljen.

A tervek szerint a kapacitás végül elérné a napi 8,8 millió köbmétert, és az egész projekt összesen 8 milliárd dollárba kerülne.

Soliman elmondta, hogy a projekt első szakaszára több mint 200 fejlesztő jelentkezett, legalább 35 országból. Az egyiptomi szuverén vagyonalapot 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy partnerségek és társbefektetések révén magántőkét vonzzon az állami tulajdonú eszközökbe.