Mészárszékké alakult Elon Musk cége az emberi agyba építhető implantátum miatt

Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE
Elon Musk
Vágólapra másolva!
Az Elon Musk által alapított Neuralink olyan agyi implantátumot fejleszt, amely a cég vezetőinek reményei szerint segít majd újra járni a bénult embereknek. Egyes panaszok szerint viszont a laboratóriumokban végzett állatkísérletek nem követik az előírt szabályokat. A beszámolók szerint a cégvezetés túlságosan sürgeti a munkálatokat, ami szükségtelen szenvedést és halált okoz az állatoknak.
Vágólapra másolva!

Az Elon Musk által alapított Neuralink egészségügyi vállalat ellen vizsgálat folyik a kísérletekhez használt állatok jólétének lehetséges megsértése miatt. A cég munkatársai belső panaszokat tettek arra vonatkozóan, hogy az állatkísérleteket elsietik, ami szükségtelen szenvedést és haláleseteket okoz – írja a SkyNews a Reuters értesülései alapján.

Egy jelentés szerint négy év alatt összesen 1500 állat pusztult el.

A hírügynökség által látott feljegyzések szerint pedig 2018 óta 280 juh, sertés és majom pusztult el a kísérletek következtében.

A Neuralink olyan agyi implantátumot fejleszt, amely reményei szerint segít majd újra járni a bénult embereknek, illetve képes lehet gyógyítani más neurológiai problémákat.

Állatkínzással vádolják az Elon Musk által alapított Neuralinket Forrás: AFP/Ryan Lash/Ryan Lash

A munkatársak panaszai szerint a cégvezetés növelte a nyomást a fejlesztés felgyorsítása érdekében, ami elrontott kísérletekhez vezetett, amelyeket meg kellett ismételni.

Az egyik esetben állítólag 25 sertésbe ültettek be olyan eszközöket, amelyek nem a megfelelő méretűek voltak.

Egy forrás a Reutersnek azt mondta, hogy ez egy olyan hiba volt, amelyet több előkészítéssel el lehetett volna kerülni.

Az év elején a Neuralink egyik vezetője állítólag elküldött a munkatársaknak egy újságcikket svájci kutatókról, akik kifejlesztettek egy elektromos implantátumot, amely segített egy férfinak újra járni.

Azt írta: "Általánosságban elmondható, hogy egyszerűen nem haladunk elég gyorsan. Ez az őrületbe kerget!"

A Reuters beszámolója szerint

Musk több esetben úgy próbálta gyorsabb tempóra késztetni az alkalmazottakat, hogy azt mondta nekik, képzeljék el, hogy egy bombát kötöttek a fejükre.

Az állatpusztulások teljes száma azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Neuralink megsérti az előírásokat vagy a szokásos kutatási gyakorlatot. Számos vállalat rendszeresen használ állatokat kísérletekhez emberi egészségügyi fejlesztések érdekében, és pénzügyi nyomás nehezedik rájuk, hogy gyorsan piacra dobják a termékeket.

A Neuralink vezetése, a vádak szerint, túl gyors tempót diktál, ami elkerülhető hibákhoz vezet (illusztráció) Forrás/képillusztráció: Getty Images/Science Photo Library RM/This content is subject to copyright./Pasieka

Az állatokat általában a kísérletek befejezésekor leölik, gyakran azért, hogy kutatási célokra boncolás után megvizsgálhassák őket.

A Neuralink jelenlegi és volt alkalmazottai azonban azt mondják, hogy az állatpusztulások száma magasabb a szükségesnél.

Ezzel együtt a Reuters által megkérdezett néhány alkalmazott azonban azt közölte, hogy

a vállalat más kutatóintézetekkel összehasonlítva még elég jól bánik az állatokkal, ugyanis azok például szabadon kószálhatnak egy kijelölt területen.

Elon Musk vagy a Neuralink más vezetői nem reagáltak a Reuters megkeresésére az üggyel kapcsolatban.