Egy őslakos közösség pert nyert egy tengeri gázmező kitermelési tervével szemben

Tiwi-sziget, Ausztrália
Tiwi-sziget, Ausztrália
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál őslakos közösség sikeresen megakadályozta egy óriás gázmező kitermelését az ország északi partjainál, miután pénteken pert nyertek egy ausztrál fellebbviteli bíróságon.
Vágólapra másolva!

Dennis Tipakalippa, a Tiwi szigetén élő őslakos közösség egyik tagja kezdeményezte a Santos cégcsoporttal, az egyik legnagyobb ausztrál kőolaj- és földgáztermelő vállalattal szembeni pert, amely a Timor-tengeren szeretne elindítani egy mélyfúrásos projektet.

Tipakalippa és a munupi törzs attól tart, hogy a Santos-projekt tönkreteszi a tengeri táplálékot biztosító természeti erőforrásaikat,

és a területtel fenntartott spirituális kapcsolatukat.

Szeptemberben egy ausztrál bíróság visszavonta a gázkitermelő vállalat környezetvédelmi engedélyét, miután úgy ítélte meg, hogy a cég előzetesen nem egyeztetett megfelelően az őslakos közösség tagjaival.

Tiwi-sziget, Ausztrália Forrás: Wikipedia

Pénteken pedig egy ausztrál szövetségi bíróság elutasította a Santos cégcsoport fellebbezését, és leszögezte: a vállalatnak kötelessége "egyeztetni Dennis Tipakalippával és a munupi törzzsel, mert a gázkitermelési terv a közösség alapvető érdekeit érinti".

"Ezt tudomásul kell vennie a Santosnak és minden más földgáztermelő vállalatnak is" - hangsúlyozta Tipakalippa abban a nyilatkozatban, amelyet az ausztrál környezetvédelmi hivatal tett közzé.

- fogalmazott Tipakalippa, a hagyományos ausztrál őslakos kifejezést használva a tengeri területükre, hozzátéve, hogy "sohasem fogjuk feladni harcunkat".

Bár a Santosnak most újabb engedélyekért kell folyamodnia, mielőtt megkezdhetnék a tengeri mélyfúrásokat, nem biztos, hogy a pénteki bírósági döntés elég lesz a 3,6 milliárd ausztrál dolláros (975 milliárd forintos) projekt végleges megakadályozására.

A Santos pénteken azonban leszögezte: továbbra is azt tervezi, hogy 2025-ig befejezi a tengeri gázkitermelési projektet.

A gyéren lakott Tiwi szigetcsoport alig 80 kilométerre fekszik Darwin partjaitól, amely az Északi Terület (Northern Territory) ausztrál állam 147 ezer lelket számláló fővárosa. A szigetcsoport 2 ezer lakosának mintegy 90 százaléka ausztrál őslakos, akik különleges népművészetükről és az ausztrál futball iránti rajongásukról ismertek.