A focivébé miatt utazott Katarba, de elhagyatott kísértetvárosra bukkant egy szurkoló

Unfinished villas abandoned in north China 'ghost town' China Chinese Shanxi Taiyuan Guzhai villas ghost house abandon unfinished
--FILE--Aerial view of unfinished villas for more than nine years at Guzhai village in Taiyuan city, north China's Shanxi province, 13 March 2017. Villas have been left unfinished for more than nine years at Guzhai village in Taiyuan city, north China's Shanxi province, which looked like "ghost town". A local resident said the houses fell into despair due to the illegal construction of the developer.
Vágólapra másolva!
A brit focidrukker a meccsek között azzal töltötte idejét, hogy felderítse Katar nem turistáknak szóló részeit. Kísérteties, elhagyatott lakótömbökbe botlott – de kik élhettek ott?
Vágólapra másolva!

A fiatalembert nem az untig bejárt turisztikai látványosságok érdekelték, amelyekhez amúgy is özönlenek a látogatók. A 21 éves Rob Dawley, aki egyébként is nagy utazó, de most kifejezetten a VB miatt ment Katarba, azt kérte egy barátjától, akinek az édesapja régebben Katarban dolgozott, hogy

ajánljanak neki kifejezetten olyan helyeket, ahova a turisták nem mentek volna. Ezen a listán szerepelt Mesaieed városa is.

USA-Wales világbajnoki mérkőzés és megnyitó ünnepség Dohában, Katarban, 2022. november 21-én Forrás: Wikipedia

Az ajánlások birtokában Dawley felpattant a helyi tömegközlekedési járatra, majd egy buszmegállóban találkozott egy Hassan nevű férvival – aki elmondása szerint bevándorló orvos, és egy közeli menekülttáborban élt. Dawley-t érdekelte volna a tábor is, de oda sajnos nem engedték be. Ezek után taxit hívott, és elutazott az említett Messaieed belvárosába, ahol döbbenetes látvány fogadta. Miként azt a brit drukker az Independentnek nyilatkozta:

„A kelet-európai toronyházak lelkes rajongója vagyok, és ott 25-30 teljesen elhagyott ilyen épület állt."

Mikor közelebb ment, akkor vette észre a rengeteg belépni tilos táblát,

habár a kerítésen könnyedén átjuthatott volna. Dawley ezt mégsem kockáztatta meg, mivel Katarban ugye nem szívesen szórakozik az ember ilyesmivel. Szerencséjére ekkor feltűnt a biztonságiak egy kocsija – Dawley odasétált az őrökhöz, és beszélgetésbe elegyedett velük. Az egyikük, Sadiq (aki a drukker szerint nagyon jó arc volt) még azt is felajánlotta neki, hogy körbevezeti őt a kísérteties belvárosban, mert mint azt a biztonsági ember elmondta, ezeket az épületeket hónapokon belül úgyis elbontják.

Dawley a „kelet-európai toronyházak" alatt valószínűleg a számunkra annyira ismerős lakótelepi házakat érthette – legalábbis a szellemtelepülés épületei ezekre hajaznak. Kicsit tényleg olyan a felvétel, mintha például Békásmegyer egy része teljesen üresen a sivatagba teleportált volna, így a magyar szemnek különösen szürreális a látvány.

A biztonsági őr egyébként elmondta, hogy ezekben az épületekben azok a vendégmunkások éltek, akik a VB-re építették a stadionokat.

Dawley szerint mindent egybevetve a lakások egészen kellemesnek tűntek, és összességében sokkal jobb állapotban voltak, mint az a kollégiumi szoba, ahol ő lakik az egyetemi diákként. Hozzátette azt is, hogy meg is lepődött, mennyire jók itt a körülmények, és általában is mennyire jól felépítettek ezek az otthonok. Mint elmondta:

„Az infrastruktúra zseniális volt, két erkély volt a lakásban, és az egyik szobához saját fürdőszoba is tartozott."

Az egyedüli kérdés persze az Dawley szerint is, hogy egy-egy lakásban mennyien élhettek: hat vagy hét ember elszállásolása esetén már rémálom lehetett itt lakni, viszont ha felújítanák, akkor egy ilyen lakás Londonban brit fontban értve érne milliókat.

Forrás: raketa.hu

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.