Eladó az egyik legbotrányosabb amerikai építész háza

Bruce Goff
Vágólapra másolva!
Bruce Goff a 20. századi amerikai építészet egyik különleges alakja volt, és a pályafutása során sokakat meg is botránkoztatva szakított a hagyományos formákkal. Összesen mintegy 150 ház kötődik a nevéhez, és ebből az egyik most eladóvá vált.
Vágólapra másolva!

Az 1904-ben született Bruce Goff a pályafutása során nagyjából 150 épületet fejezett be. Ezek többsége magáningatlan volt, elsősorban Oklahoma, Kansas és Missouri államokban. A házak mindegyike teljesen egyedi volt, és igazodott a megrendelő személyiségéhez és életstílusához – írja a Dirt.com.

Goff karaktere azonban erősen rányomta a bélyegét a házakra. Részben olyan szokatlan építőanyagokat használt, mint haditengerészetnél feleslegessé vált kötelek és hálók, megmentett ipari üveghulladékok vagy mozaikcsempék. Az építész másik meghatározó védjegye a különleges geometriai formák használata volt. Goff a klasszikus négyzetformát háromszögekre, hatszögekre, nyolcszögekre és gömbökre cserélte.

Nem meglepő, hogy a 20. század közepén, az USA középnyugati részén, nem fogadták általános elismeréssel a különc építész terveit. 1966-ban például egy kansasi házaspár tervezett otthona kisebb közösségi ellenállást váltott ki. Végül a ház nem is kapta meg a szükséges építési engedélyeket, részben arra hivatkozva, hogy az „túl veszélyes lenne a környék számára".

A házaspár nem adta fel, és végül talált egy olyan telket, melyet a helyi áramszolgáltató adott el. Itt nem kellett külön engedélyeztetni az építkezést, a Goff által tervezett ház pedig megépülhetett. Most ez az ingatlan került piacra.

A Kansas Citytől 16 kilométerre, délre fekvő Prairie Village-ben található ez a különleges épület, melynek formatervezését a háromszög ihlette, a külső acélkorlátoktól az alaprajzig. A ház tökéletesen mutatja, hogy Goff milyen formabontóan állt a tervezéshez. A földszinten egy háromoldalú kandalló áll a középpontban, körülötte pedig a nappali, a konyha, a hálószoba és a fürdőszobák helyezkednek el.

A 111 négyzetméteres teret három oldalról padlótól mennyezetig érő üveggel, illetve síneken harmonikaszerűen összecsukható falakkal ruházták fel. Ennek köszönhetően a ház egyetlen nagy szobává nyitható.

Az alsóbb, 28 négyzetméter lakóterületű szinten található egy kerti szoba és egy műhely is. A fákkal teli, 1619 négyzetméteres telken elterülő ingatlant 975 ezer dollárért (kb. 390 millió forint) árulják.