Ebben az országban kőkemény intézkedést hoztak a bűnözés ellen

naira, nigériai pénznem, Nigéria
This picture taken on January 28, 2016 in Lagos shows naira banknotes, Nigeria's currency. Nigeria's central bank governor, Godwin Emefiele, on January 26 dismissed calls to devalue the naira in his monetary policy committee statement. Instead he chose to continue propping up the currency at 197-199 naira to the dollar and maintain foreign-exchange restrictions. As a result, the naira on the black market is hovering around a record low of 305, fuelling complaints from domestic and foreign businesses who can't access dollars required for imports. / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
A nigériai központi bank drasztikusan korlátozza a készpénzfelvételt az országban. Az állam így próbálja felvenni a harcot az emberrablóknak fizetett váltságdíjak és a pénzmosás ellen.
Vágólapra másolva!

A héten bejelentett döntés értelmében a nigériai központi bank (CBN) közölte, hogy

a magánszemélyek heti készpénzfelvételét 100 ezer naira (kb. 89 ezer forint) összegre csökkentik.

A korábbi limit 2,5 millió naira volt – írja az AlJazeera.

A szabály január 9-én lép érvénybe, és az állam célja az, hogy visszaszorítsa a készpénzhasználatot, illetve az ezzel összefüggő bűncselekményeket az országban.

A nigériaiak többsége ugyanis nem is rendelkezik bankszámlával, vagyis rendkívül intenzív az informális készpénzpiac.

A döntés egyik célja, hogy a pénzmosás mellett például az emberrablások számát is igyekezzenek visszaszorítani.

Nigéria a készpénzfelvétel korlátozásával küzdene a bűnözés ellen Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A vállalkozások számára is csökkentették a felvehető heti limitet, a korábbi 3 millió nairáról 500 ezerre (kb. 445 ezer forint). A közlemény szerint a határértéket meghaladó pénzfelvételekért 5, illetve 10 százalékos feldolgozási díjat kell majd fizetni.

Az új szabályok szerint a magánszemélyek és a vállalkozások havonta egyszer legfeljebb 5, illetve 10 millió naira összeget vehetnek fel.

A múlt hónapban egyébként Nigéria új tervezésű bankjegyeket is bevezetett, melyek részben szintén a pénzmosás visszaszorítását szolgálják.

Az afrikai országban forgalomban lévő 3200 milliárd naira több mint 80 százaléka a kereskedelmi bankokon kívül mozog a gazdaságban.