Talán soha nem fogyott még így a pezsgő, mint most

pezsgő, karácsony, szilveszter, buli, koccintás
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem csak a hazai, de a nemzetközi pezsgőpiac is szárnyal. A nagy francia gyártók például alig győzik szállítani a szükséges készleteket. Sőt, itthon is hasonló helyzet körvonalazódik. Bár még hetek vannak hátra a pezsgőbontás legfontosabb időszakáig, ennek ellenére már most nagyon fogynak a legkedveltebb pezsgőink.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók valószínűsíthetően előrehozták az év végi bevásárlások egy részét, mivel jó néhány élelmiszerboltban a pezsgőspolcok már most is foghíjasak. Idén novemberben például a Törley Alkoholmentesből több, mint a tavalyi duplája kelt el, és az év végére várják a kereslet kicsúcsosodását. A szezonban egy jó kiszállítási napon annyi pezsgő áramlik ki a Törley gyár raktárából, mint egyes évközi hónapok egészében – ez akár több mint 66 kamionnyi árut is jelenthet. Megtörténhet, hogy év végére a legkedveltebb fajtákból kifogynak egyes boltok készletei.

A Törley pezsgő pincészet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alkoholmentes pezsgő titka

Kevesen tudják, de

az alkoholmentes pezsgő alapját valódi bor adja.

A nedűt speciális vákuum technológia segítségével alkoholmentesítik, így nyeri el a pezsgők íz- és zamatvilágát hordozó végső állapotát. A végeredmény egy olyan magas minőségű buborékos ital, amely akkor jön jól, ha bármilyen okból nem fogyaszthatunk, vagy épp egyszerűen nem szeretjük az alkoholt.

Világhírű pezsgőgyáros okozta hazánkban az első autós közlekedési balesetet

A világhírű pezsgőgyárosé - és egyben a magyar pezsgő atyjáé -, Törley Józsefé volt az első hazai autók egyike. Az egyik legkevésbé ismert tény vele kapcsolatban, hogy gépjárművével ő okozott először balesetet Magyarországon, méghozzá a fővárosi Rákóczi úton, ahol egy utcaseprő végezte napi tevékenységét. Hozzá volt szokva, hogy a lovasszekerek kitérnek, és nem gázolják el, ezért óvatlanul lelépett az akkoriban szokatlan, 20 km/óra sebességgel érkező automobil elé, ami fellökte. Szerencsére az utcaseprőnek nem lett komolyabb baja, így Törley lovagiasan három napi bérével kárpótolta az elszenvedett tortúra miatt. Ezzel békésen lezárult az ügy, hiszen ekkortájt a KRESZ és erre vonatkozó jogszabályok még nem is léteztek. A pezsgőgyáros egyébként a minél gyorsabb és biztosabb áruszállításhoz elsőként vásárolt teherautókat Magyarországon, és alapító tagja volt a Királyi Magyar Automobil Klubnak is, amelynek később alelnöke is lett.

Észtországban nagyon kedvelt a magyar pezsgő

A Törley nemcsak a magyarok kedvence, Európában, sőt a világ sok más pontján is kedvelik a 140 éves hagyománnyal rendelkező buborékos italt. A cég egyik legfontosabb külpiaci partnere Észtország, ahol nagyságrendileg milliós tételben fogy a Törley pezsgő – ez azért is megdöbbentő, mert egy mindössze 1,3 milliós lakosságú országról van szó.

A kép illusztráció Forrás: New Africa/shutterstock.com

De, hogy ne csak Európát említsük, Vietnámban és Nigériában is ismerik a Törley pezsgőket. Vietnámban a Charmant Rouge vörös pezsgő, míg Nigériában az Excellence pezsgők a közkedveltek, áll a társaság közleményében.