Döbbenetesen népszerű a NAV egyik szolgáltatása, egyre többen használják

pénzügyi tudatosság pénzügy adózás nav szja munkabér
Jó, ha tisztában vagy vele, milyen adófizetési kötelezettségek vannak.
Vágólapra másolva!
Már csaknem kétmilliószor nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) eSZJA-portálján. Ez 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben. Sőt, a bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma is 10 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a NAV eSZJA-portálján KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) után - írja a NAV. 
Vágólapra másolva!

A bevallási határidő előtt másfél héttel már csaknem kétmilliószor keresték fel az ügyfelek az eSZJA-portált, hogy megnézzék bevallási tervezetüket.

A tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest,

idén 812 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással hagyták jóvá a dokumentumot. Több mint 280 ezer adózó a napokban kapta kézhez a tervezetet postán.

Azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV nem, vagy csak részben rendelkezik adattal. Ilyen az őstermelői jövedelem – hiszen az őstermelőknek nem válik automatikusan bevallássá a tervezete – vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, mert náluk sem működik az automatizmus.

Jó, ha tisztában vagy vele, milyen adófizetési kötelezettségek vannak Fotó / Shutterstock

A bevallási határidő 2022. május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy benyújtsa bevallását, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról. Eddig csaknem 661 ezer rendelkező nyilatkozatot küldtek be az eSZJA-felületen.

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban,

általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.

Akik esetleg elakadnak a tervezet jóváhagyásában, kiegészítésében, vagy akár a felajánlásban, azoknak segítenek a NAV rövid tájékoztató videói, amelyek a NAV YouTube-csatornáján elérhetőek:

- Szja-bevallási tervezet módosítása: családi kedvezmény közös érvényesítése

- Szja-bevallási tervezet módosítása, szja-visszatérítés jelölése

- A személyi jövedelemadó visszaigénylése

- Az szja-bevallási tervezet kiegészítése – Ingatlan-bérbeadás bevallása