Taroltak a magyar borok a világ egyik legtekintélyesebb borversenyén

badacsony, bor
Vágólapra másolva!
A világ egyik legtekintélyesebb borversenyén olaszrizling fajtaborként először nyert platina elismerést a Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje. A Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awardsra idén 54 országból több mint 18 ezer tételt neveztek a borászatok. Magyarországról több tucat borászat képviseltette magát, s végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzérmet sikerült szerezniük.
Vágólapra másolva!

Idén 54 országból minden eddiginél több, összesen 18.244-féle bort neveztek a 19. alkalommal megrendezett Decanter World Wine Awardsra,

a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenyére.

A megmérettetésen Magyarország szinte összes borvidékéről több tucat borászat képviseltette magát és végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzérmet sikerült szerezniük.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A platinaérmesek közé 97 ponttal (teljes lista alább) a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről az organikus borokat készítő Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje is bekerült. Mindez azért is egyedülálló, mert

magyar olaszrizling fajtabor először nyert ilyen magas szintű elismerést,

ráadásul a zsűri a bor ár-érték arányát is kiemelte. A maximálisan elérhető 100 pontból a 250 fős zsűri kizárólag 95 pont felett adott ki aranyérmet, míg platinadíjjal ezek közül is csak a legkiválóbb tételeket jutalmazták.

A Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje Forrás: Zelna Borászat

Platinadíjjal kitüntetett magyar borok:

  • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2017-es 6 puttonyos aszúja
  • Derczó-Lovas Pince szintén 2017-es 6 puttonyos aszúja
  • Juliet Victor Pincészet 2018-as édes szamorodnija
  • Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje