Festői városok, ahol kevés pénzből is meg lehet élni

Fokváros
Vágólapra másolva!
Számos nagyváros van a világban, ahol a megélhetési költségek továbbra is igen alacsonyak. Egy friss kutatás összegyűjtött néhány olyan várost, ahol maximum havi 1000 dollárból kényelmesen lehetne élni.
Vágólapra másolva!

Noha a világ nagyvárosaiban többnyire emelkedtek a megélhetési költségek az elmúlt években, még mindig vannak olyan jelentős települések, ahol igen olcsó az élet. A Business Insider (a Numbeo adatai alapján) összegyűjtött hat olyan nagyvárost, ahol havi 1000 dollárból (kb. 382 ezer forint) is kényelmesen meg lehet élni.

A vizsgálat a helyi lakosok beszámolói alapján készült, és egy személy költségeit vette figyelembe.

A számítás a lakásbérleti díjakat nem tartalmazza, azonban kalkulál a belvárosi és a külvárosi lakások fenntartási költségeivel (minden esetben 1-1 egy hálószobás ingatlannal számoltak).

Ezek alapján a kutatás az alábbi városokat emelte ki a világban:

Buenos Aires (Argentína)

Argentína fővárosa nemcsak a különleges gasztronómiája, a pezsgő éjszakai élete vagy a kulturális látnivalói miatt jelentős, hanem azért is, mert Buenos Aires kifejezetten olcsónak számít a világ nagyvárosai között.

Buenos Aires a hangulatos séták városa Forrás: www.buenosairesfotogenica.com/Nicolas Solop

A beszámolók és felmérések szerint ugyanis a településen egy belvárosi lakás fenntartása mellett is meg lehet élni nagyjából havi 730 dollárból (kb. 280 ezer forint).

Santiago (Chile)

Santiago a gyönyörű panorámája mellett szintén pezsgő kulturális élettel rendelkezik, azonban igen alacsony megélhetési költségek mellett. Nem véletlen, hogy Chile lakosságának mintegy 35 százaléka a fővárosban él.

Santiago, Chile fővárosa Forrás: Rawderson Rangel, Wikipedia

A városban számos múzeum található, valamint Santiago ad otthon Latin-Amerika három legjobb egyetemének is.

A városban havi 1000 dollárból már fenn lehet tartani egy városközponthoz közeli lakást, és ez az összeg fedezi a megélhetési költségeket is.

Szófia (Bulgária)

Szófia elsősorban a szórakozóhelyei miatt népszerű a turisták körében, azonban a város gazdag történelme és a települést körülölelő hegyek ugyancsak számos programot és látnivalót kínálnak.

Szófia, Bulgária fővárosa Forrás: AFP/Giles Bracher

A Numbeo elemzése alapján Szófiában az életminőség Párizshoz hasonlítható, azonban a megélhetési költségek jelentősen alacsonyabbak. Bulgária fővárosában ugyanis havi 1000 dollárból már biztosítható a lakhatás és a megélhetés.

Bursa (Törökország)

Bursa Törökország negyedik legnagyobb városa, amely híres a parkjairól és a városi kertjeiről. Emellett a város körül található források és hegyek szintén sok látogatót vonzanak.

Bursa a felmérés legolcsóbb városa Forrás: Wikimedia Commons

A természeti szépségek mellett Bursa a lista legolcsóbb városa. A településen ugyanis egy városközpont közeli lakás fenntartása és a havi megélhetés már 650 dollárból (kb. 250 ezer forint) fedezhető.

Monterrey (Mexikó)

A mexikói Monterreyben alig több mint 1 millióan élnek, és a városban az életminőség Párizzsal és Milánóval vetekszik. A település fontos ipari központ, miközben Monterreyt Észak-Mexikó leginkább progresszív városaként tartják számon.

Monterrey fontos ipari központ, magas életminőséggel Forrás: Wikimedia Commons (Daniel Escobedo)

A külvárosban egy egyszobás lakás fenntartási költsége, illetve a megélhetés már havi 900 dollárból (kb. 345 ezer forint) kihozható. Ha pedig valaki a városközpontban szeretne élni, az is megoldható mindössze 1100 dollárból.

Fokváros (Dél-Afrika)

A ragyogóan kék vizek és a kiváló időjárási adottságok mellett Fokváros egyik híressége a Table Mountain nevű hegy. Mindennek köszönhetően a település Dél-Afrika egyik ékköve, ahol a megélhetés sem drága.

Fokváros Dél-Afrika egyik ékköve Forrás: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Egy városközponton kívüli lakás fenntartása és a egy személy megélhetési költsége már 1000 dollárból is kigazdálkodható egy hónapban. Ha pedig valaki a központban lakna, akkor is megélhet havi 1250 dollárból.