Lassítaná a szén kivezetését a világ egyik legnagyobb szénfelhasználó országa

National Thermal Dadri Power Plant in India 2022, May,Electricity,electricity shortage,Ghaziabad,India,NTPC, Horizontal
GHAZIABAD, INDIA - MAY 05: An Indian man rides a bike in front of the National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltf. plant in Gautam Budh Nagar district of Ghaziabad, India on May 05, 2022. The country has suffered the longest power outages in six years, due to the lack of sufficient coal to supply thermal power plants. The effective heat wave also increases the demand for electricity. The negative situations experienced are due to the dependence on coal in electricity production. Amarjeet Kumar Singh / Anadolu Agency (Photo by Amarjeet Kumar Singh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
India kormánya azt vizsgálja, miként lehetne lelassítani az elöregedő szénerőművek kivezetését. A szénfelhasználásban élen járó ázsiai óriás emellett újabb létesítményekkel is bővítené a kapacitását.
Vágólapra másolva!

India kormánya jelentősen lassítaná a szénfelhasználás kivezetését az energiatermelésben. Egyrészt vizsgálják, miként lehetne lassabban leépíteni az elöregedett erőműveket, másrészt újabb létesítményekkel is fokoznák a szénalapú kapacitást – írja a Mining.com. Ezzel az ország akár jelentősen meg is akaszthatja a klímavédelmi célok elérésére irányuló erőfeszítéseket.

A kormányzat azt fontolgatja, hogy az évtized végéig kevesebb mint 5 gigawattnyi széntüzelésű kapacitást zár csak be, tekintettel az ország egyre növekvő villamosenergia-igényére, illetve a globális energiahiányra.

2020-ban a hivatalos tervek még arról szóltak, hogy India az évtized végére nagyjából 25 gigawattnyi kapacitású szénerőművet épít le.

India az eredetileg tervezettnél lassabban építené le a szénalapú energiatermelését Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Amarjeet Kumar Singh

India jelenleg mintegy 204 gigawattnyi széntüzelésű kapacitással rendelkezik, és a most tárgyalt tervek szerint ez a következő évtizedekben 250 gigawattra bővülhet – tudta meg a portál az ügyet ismerő forrásoktól. A források szerint végleges döntés még nem született.

Az országban egyébként a villamosenergia-termelés közel 70 százalékát szénerőművek adják, miközben India a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országa.

A kormány pedig 2070-ig nem is tervezi a nettó nullás kibocsátású energiatermelés elérését. 2030-ig azt vállalták, hogy az ország áramtermelésének fele tiszta energiából történik majd. Narendra Modi kormányának célja, hogy 2030-ig India 500 gigawattnyi tiszta energiakapacitást építsen ki.