Kivégeztek egy gyilkosságért elítélt férfit az Egyesült Államokban

Horizontal MEANS OF EXECUTION DEATH PENALTY
A halálos méreginjekció beadása előtt ilyen ágyra szíjazzák le az elítéltet
Vágólapra másolva!
Oklahoma államban csütörtökön egy gyilkosságért elítélt férfit végeztek ki méreginjekcióval. A következő két évben az állami büntetésvégrehajtás további 24 halálos ítéletet tervez még végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Az állam illetékes hatósága közölte, hogy az 50 éves James Coddington csütörtökön délelőtt 10 óra 16 perckor halt meg. Az elítélt az állam kormányzójához kegyelmi kérvénnyel fordult, aki azt szerdán elutasította.

A halálos méreginjekció beadása előtt ilyen ágyra szíjazzák le az elítéltet Forrás: AFP/Ho

A kivégzett férfi 1997-ben azért ölte meg áldozatát, egy 73 éves férfit, mert nem adott neki pénzt kokainra. Védői és jogi képviselői szerették volna életét megmenteni, terhelt gyermekkorára hivatkoztak és arra, hogy megbánta tettét a halálos ítélet végrehajtására várva.

Oklahoma állam hatóságai 2024 decemberéig 24 további halálos ítélet végrehajtását tervezik.

Az államban a halálos ítéletek végrehajtását 2014-ben leállították, hogy felülvizsgálják a legsúlyosabb büntetés intézményét, és azért is, mert súlyos kétségek merültek fel a kivégzéshez használt méreginjekcióval kapcsolatba, miután egy kivégzés alkalmával az elítélt 43 percen át szenvedett a halál beállta előtt.

A halálos ítéletek végrehajtását tavaly októberben folytatták.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közül jelenleg 27-ben lehetséges a halálbüntetés kiszabása, ezek közül háromban kormányzói döntésre felfüggesztették a legsúlyosabb büntetés alkalmazását.