Gigantikus begyűjtőrendszerrel dolgoznak a Csendes-óceán megtisztításán

szemétsziget
Az Ocean Cleanup kezdeményezés végső célja egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepén
Vágólapra másolva!
Az Ocean Cleanup környezetvédelmi szervezet munkatársai szerint megvan a megoldás a Csendes-óceán teljes területének megtisztítására, már ami a műanyaghulladékból kialakult hatalmas szemétszigeteket illeti - olvasható a szervezet honlapján. 
Vágólapra másolva!

A nonprofit szervezet 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy teljesen felszámolja a világ óceánjain úszó szemétszigeteket, és megtisztítsa a bolygó más természetes vizeit is.

A szervezet először 2019-ben járt sikerrel, egy általuk kifejlesztett technológiával megszabadultak a Csendes-óceánon található szennyező hulladékok nagyobb mennyiségétől.

A kezdeti erőfeszítéseiket arra a területre összpontosították, ahol a legszembetűnőbb eredménnyel járhattak: a Kalifornia és Hawaii között található Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetre.

A Nagy Csendes-óceáni szemétsziget Forrás: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/great-pacific-garbage-patch/

A korábbi projektek részsikerei után a szervezet most egy olyan technológiát fejleszt és tesztel, amely az eddigieknél nagyobb felületen tud tisztítást végezni, így a jövőben akár a teljes szemétsziget felszámolása is megvalósítható.

Így próbálják felszámolni a szemétszigetet a Csendes-óceánon:

A 002-es rendszer bebizonyította, hogy az Ocean Cleanup technológiájával sikerülhet a műanyag- és egyéb káros hulladék összegyűjtése az óceánokból.

A 003-as és a későbbi rendszerekkel a szervezet már megbirkózhat a teljes Nagy Csendes-óceáni Szemétszigettel.

A becslések szerint 10 ilyen rendszerre lenne szükség ahhoz, hogy a teljes, körülbelül 100 ezer tonnás szemétszigetet felszámolják a jövőben. Ennek érdekében mindenekelőtt egy teljesítménymutatóra összpontosítanak a szervezet szakemberei: az óceánból eltávolított műanyag kilogrammonkénti költségére.

A Nagy csendes-óceáni szemétszigetbe tesztelésre telepített System 002. A Nagy csendes-óceáni szemétsziget becsült felszíne 1.6 millió négyzetkilométer. Forrás: https://theoceancleanup.com/oceans/

A szemétsziget hatalmas területet fed le - háromszor akkora, mint Franciaország, vagy kétszer akkora, mint Texas -, és az egész megtisztításához rendszerek egész flottájára van szükség. Ennek mérete, előállításának és üzemeltetésének költségei az egyes rendszerek méretétől, teljesítményétől és befogási hatékonyságától függ.

Az U-alakú hálórendszer 2.500 méter hosszú és 4 méter mély.

Ezt két hajó húzza, amelyek a drónos megfigyelések alapján azonosítják a hulladékgócpontokat és állítják a hálórendszer szélességét. A hálók egy szintén hálós zsákba terelik a hulladékot, amit a szemétszállítóhajó kiemel a vízből, és amíg a partra szállítják, megtörténik a felszínen a szelektálás is. Ezt követően a hulladékot konténerekben mozgatják tovább.

A nagyobb rendszerek használata gazdaságosabbá teszi az óceán tisztítását. A lényeg:

az óceánok megtisztítása során a méret a mérvadó és legfontosabb tényező.

A nagyobb rendszerek kevesebb támogató hajót igényelnek, így pedig nem csak a költség, de a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen csökkenthető. Röviden, a nagyobb rendszerek alacsonyabb költséget jelentenek kilogrammonként.