Felárat kérne a hamvasztásokért egy brit cég a magas energiaárak miatt

Családi dráma: eltitkolták az apa halálát, majd gyorsan elhamvasztották
Vágólapra másolva!
Különös lépésre készül a brit Dignity nevű cég, egy nagy temetkezési vállalat: az energiaárak elszállása miatt hamvasztási felárat vezetne be szolgáltatásainál. A lépést a vállalat az energiaköltségek növekedése mellett azzal is indokolta, hogy a brit halálozási mutatók jelentősen javultak.
Vágólapra másolva!

A Dignity csoport több mint 800 temetkezési helyszínen kínál szolgáltatásokat az Egyesült Királyságban, és több más céghez hasonlóan, nehéz helyzetbe került az energiaköltségek növekedése miatt. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a cég közlése szerint komolyan gondolkodnak a hamvasztási szolgáltatásoknál afféle üzemanyag-felár bevezetésén. A másik ok, hogy az idei év első három hónapjában közel 400 ezerrel kevesebben haltak meg a briteknél, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Képünk illusztáció Forrás: Thinkstock

A koronavírus-járvány enyhülése utáni kedvezőbb halálozási adatokkal összefüggésben viszont a csoport bevételei 8,6 millió fonttal csökkentek.

A cég most azt mondja: az energiaárak emelkedése miatt közel 50 millió fonttal nőttek a költségei, amit csak hamvasztási felár bevezetésével tudnak mérsékelni.

Az év első felét 48 millió fontos veszteséggel zárták, ami óriási esés az előző év azonos időszakára jelentett 41 millió fontos nyereséghez képest.

A vállalat emellett azt is közölte: diszkontálja szolgáltatási egy részét, és temetkezési szolgáltatási közül a hamvasztásokra is bevezet egy olcsóbb változatot, a ravatali idő rövidítésével választható közvetlen hamvasztást. A Dignity az emelkedő költségek mellett egy másik problémával is küzd, nevezetesen a munkaerőhiánnyal. A csoport működésére jelentős hatással van az is, hogy mintegy 400 betöltetetlen álláshelyük van - számol be arról az Independent.