Ötven év után tértek vissza a Csendes-óceán mélyére, elképesztő dolgokat találtak ott - videó

Horizontal
This undated handout photo released by the US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) on July 16, 2010 shows a vent plume photographed by a submarine robot as it descends to the summit of the underwater Kawio Barat volcano. The joint US-Indonesia exploration of the deep ocean mission announced on July 12, 2010, NOAA Ship Okeanos Explorer mapped Kawio Barat, a huge undersea volcano rising 3,800 meters(11,800 feet) from the sea floor north of Sulawesi. The first joint scientific expedition will explore the unknown deep-sea areas in Indonesian waters bordering the southern Philippines. The mission aims to advance the understanding of the undersea ecosystem and the use and protection of the ocean and its resources. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / NOAA OCEAN EXPLORER / HO / AFP PHOTO / NOAA / NOAA
Vágólapra másolva!
A The Metals Company nevű vállalat közölte, hogy sikeres mélytengeri bányászati begyűjtést hajtott végre a Csendes-óceán felszíne alatt. A hírre a cég részvényárai emelkedésnek indultak.
Vágólapra másolva!

A vancouveri székhelyű The Metals Company (TMC) hajója, a Hidden Gem a Csendes-óceán mélyén összegyűjtötte, majd egy 4,3 kilométer hosszú rendszerrel felszínre hozta az első, különböző értékes fémeket tartalmazó göböket.

Ezzel a mélytengeri bányászattal foglalkozó vállalat az 1970-es évek óta az első sikeres kitermelési rendszerpróbát hajtotta végre a Csendes-óceán Clarion-Clipperton zónájában

– írja a Mining.com.

A TMC szerint a projektben 130 fős személyzet és mérnökök vettek részt. A begyűjtő járművet az Allseas nevű cég tervezte, és az eszköz egy óra alatt 147 métert tett meg egy meghatározott útvonalon, miközben 14 tonna nyersanyagot gyűjtött be.

Nézze meg a látványos videót az elképesztő vállalkozásról:

A múlt hónapban a TMC leányvállalata, a Nuru Ocean Resources zöld jelzést kapott a Nemzetközi Tengerfenék Hatóságtól, hogy megkezdje a kísérleti bányászati projektjét. A terv szerint az év végéig mintegy 3600 tonna nikkel-, kobalt- és mangántartalmú göböt gyűjtetnének be az óceán mélyéről.

A kísérleti projekt befejezését követően most a kutatócsoportok kezdik meg a munkát, akik felméréseket végeznek a környezet állapotával kapcsolatban. A szakemberek azt vizsgálják, miként változtak az állapotok a tesztprojekt hatására. A vállalatnak várhatóan 2023 második felében kell majd benyújtania a kutatási adatokat a Nemzetközi Tengerfenék Hatósághoz. A környezeti hatások kötelező kiértékelése része volt az engedélyeztetési eljárásnak.

A most alkalmazott mechanizmus jelentősége, hogy a tengerfenék mélyén olyan kőzetek találhatók, melyek értékes fémeket magukban foglaló, úgynevezett polimetál göböket vagy csomókat tartalmaznak.

Az ezek begyűjtésére szolgáló technológiák fejlesztése még az 1970-es években kezdődött meg. Akkor az olyan nyersanyagipari nagyvállalatok, mint a Shell vagy a Rio Tinto, sikeresen hajtottak végre tesztmunkálatokat a Clarion-Clipperton zónában, és több mint tízezer tonna göböt nyertek ki.

A Hawaii és Mexikó között 4,5 négyzetkilométeren elterülő zóna egyebek mellett a bolygó legnagyobb ismert, kiaknázatlan nikkelkészletét rejti.

Emellett a becslések szerint a terület több mint háromszor annyi kobaltot és majdnem kétszer annyi nikkelt és magánt tartalmaz, mint a világ összes szárazföldi készlete együttvéve.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.