Három egyetemen tart fenntarthatósági fókuszú kurzust az MNB

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Civilizációnk fennmaradása érdekében fenntarthatósági fordulatra van szükség, de mégis hogyan? Az „Új Fenntartható Közgazdaságtan – Globális vitairat" című szakkönyv alapjain nyugvó előadások első kézből nyújtanak értékes betekintést a Magyar Nemzeti Bank szakértőit is foglalkoztató szakmai kérdésekbe három hazai egyetemen a 2022/2023-as őszi félév során - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői és felsővezetői

a 2022/2023-as tanév őszi félévében három hazai egyetemen – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és a Neumann János Egyetemen – különleges jegybanki kurzus keretében járják körül a fenntartható közgazdaságtan témakörének különböző kérdéseit, napjaink kihívásaira is válaszlehetőségeket keresve.

A félév első kapcsolódó előadását Lehmann Kristóf, az MNB Nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóságának igazgatója tartotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. „A technológiai forradalmak tanulsága – új technológiai korszak küszöbén" című előadásában nem csupán a technológiai forradalmak jelentőségéről és az egyes korszakokban betöltött szerepükről nyújtott részletes áttekintést, de a jelent és a közeljövőt meghatározó technológiákat illetően is közös gondolkodásra invitálta a résztvevőket.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogyan arra korábban az Új Fenntartható Közgazdaságtan – Globális vitairat kapcsán rámutatott, egyedül a változás tekinthető állandónak, így a tudományos gondolkodásnak is készen kell állnia a változásra: napjaink közgazdaságtanának úgy kell megújulnia, hogy reagálni tudjon a digitalizáció folyamatára, miközben figyelembe veszi a globalizáció új hullámát és a környezeti erőforrások globális kizsákmányolásából adódó kihívásokat.

A három egyetemen megvalósuló előadássorozat célja, hogy

a jövő szakembereit és a közgazdaságtan iránt érdeklődőket olyan innovatív tudásanyaggal vértezze fel, amely méltó alapjául szolgálhat a jövő fenntartható közgazdasági gondolkodásának,

tevékenyen járulva hozzá a modern közgazdasági tematikájú tudásátadáshoz és tudásmegosztáshoz.

A kurzusok alapjául szolgáló Új Fenntartható Közgazdaságtan - Globális vitairatot 2022. május 7-én mutatta be a Magyar Nemzeti Bank. A vitairat és a szakkönyv, valamint a kapcsolódó adattáblák és háttéranyagok itt érhetőek el ingyenesen.